Draci v hrnci

Oskar a jeho dračí kamarádi jsou v kuchyni jako doma!

Špízy voní rozmarýnem, div se z toho nepominem!
  • Špízy voní rozmarýnem, div se z toho nepominem!

    Špízy voní rozmarýnem, div se z toho nepominem!

    20:09 29. January 2023

  • Omeleta s italským šarmem

    Omeleta s italským šarmem

    19:47 22. January 2023

  • Na mandlový chlebíček chytneš i pár babiček

    Na mandlový chlebíček chytneš i pár babiček

    20:10 15. January 2023

  • Ryba, která plave v těstíčku

    Ryba, která plave v těstíčku

    20:04 8. January 2023

  • Na Nový rok čočka, strávník pokladu se dočká

    Na Nový rok čočka, strávník pokladu se dočká

    20:12 1. January 2023

  • Na Boží hod vánoční upeč kachnu sváteční!

    Na Boží hod vánoční upeč kachnu sváteční!

    20:12 25. December 2022

  • Salátové listy pro atlety i hokejisty

    Salátové listy pro atlety i hokejisty

    19:57 18. December 2022

  • Cukry nejsou cukrátka, to už ví i děťátka!

    Cukry nejsou cukrátka, to už ví i děťátka!

    20:02 11. December 2022

  • Kdo chce podat výkony, nesmí se bát fazolí

    Kdo chce podat výkony, nesmí se bát fazolí

    19:56 4. December 2022

  • Kdo si dává snídani, zvládne všechno bez ptaní

    Kdo si dává snídani, zvládne všechno bez ptaní

    20:11 27. November 2022

  • Rajčatová passata na rány je záplata

    Rajčatová passata na rány je záplata

    20:11 20. November 2022

  • Kdo jí spoustu ořechů, nevymyslí neplechu

    Kdo jí spoustu ořechů, nevymyslí neplechu

    20:11 13. November 2022

  • Draci v hrnci představují novou ségru

    Draci v hrnci představují novou ségru

    1:09

  • PF 2016

    PF 2016

    0:37

  • Upoutávka

    Upoutávka

    0:25

  • Rozhovor s Oskarem a Terezou Juchelkovými

    Rozhovor s Oskarem a Terezou Juchelkovými

    5:40

Recepty

  • Salátové listy s kuřecím masem

    Salátové listy s kuřecím masem

    Ingredience:

    • 100 g kuřecího masa
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 50 g polníčku
    • 50 g čerstvého baby špenátu
    • salátové listy (římský, ledový apod.)
    • 4 ředkvičky
    • 30 g strouhaných mandlí

      Na zálivku:

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička šťávy z citronu
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • sůl
    • pepř

    Postup:

    Kuřecí prsa očistěte a opékejte 3–4 minuty na lžíci oleje z obou stran. Polníček společně s baby špenátem dejte do misky. Přidejte natrhané listy salátu a na plátky nakrájené ředkvičky. Osmažená kuřecí prsa natrhejte vidličkou nebo nakrájejte na kousky a přidejte k salátu do misky. Pak vyšlehejte olej s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem a salát zálivkou zalijte. Nakonec ho posypte strouhanými mandlemi a podávejte. Dobrou chuť!

  • Fazolový dort

    Fazolový dort

    Ingredience:

    • 2 plechovky červených fazolí ve sladko-slaném nálevu
    • 3 vejce
    • 6 lžic oleje
    • 3 lžíce kakaa
    • 6 lžic medu (případně i trocha cukru)
    • 1 kypřící prášek do perníku
    • máslo (na vymazání dortové formy)
    • krupice (na vysypání dortové formy)
    • šlehačka

    Postup:

    Otevřeme plechovky s fazolemi a slijeme je do sítka, pořádně propláchneme vodou a necháme okapat. Pak fazole pořádně rozmixujeme v mixéru. Vezmeme si vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh. Smícháme rozmixované fazole, žloutky, med, olej, kakao a prášek do perníku. Pak opatrně přidáme sníh z bílků a těsto promícháme. Vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme ji krupicí, aby se dort nepřilepil. Těsto dáme do formy a pečeme cca 30 minut na 170 stupňů (ke konci vyzkoušíme špejlí, jestli je dort už upečený, případně necháme péct trošku déle). Mezitím, co se dort peče, našleháme si šlehačku a můžeme do ní přidat i trochu cukru. Pak upečený dort nakrájíme a ozdobíme šlehačkou. Dobrou chuť!

  • Fazolová polévka

    Fazolová polévka

    Ingredience:

    • 100 g suchých fazolí
    • saturejka nebo mořské řasy
    • 4 velké brambory
    • 1 větší cibule
    • 1 lžíce luštěninové mouky
    • paprika mletá
    • kmín
    • bobkový list
    • nové koření
    • majoránka
    • olej
    • sůl

    Postup:

    Fazole namočíme přes noc do studené vody. Před vařením vodu slijeme, doplníme čerstvou vodou a vaříme se saturejkou nebo mořskými řasami do měkka (70 – 90 minut). Nakrájíme cibuli, oloupeme brambory a pokrájíme je na menší kostky. Pak ve větším hrnci na troše oleje cibuli osmažíme dozlatova a přidáme pokrájené brambory. Lehce zaprášíme paprikou a moukou, chvíli promícháme, aby se opražila, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a nové koření a zalijeme horkou vodou. Jakmile začnou brambory měknout, přidáme uvařené fazole i s trochou vývaru a ještě společně povaříme, dokud brambory nezměknou úplně. Polévku můžeme zahustit rostlinnou smetanou nebo lahůdkovým droždím.

Další tipy