Draci v hrnci

Oskar a jeho dračí kamarádi jsou v kuchyni jako doma!

Jak se bránit horku? Sněz polévku z pórku!
  • Jak se bránit horku? Sněz polévku z pórku!

    Jak se bránit horku? Sněz polévku z pórku!

    19:47 25. September 2022

  • Kdo si dává céčko, nikdy není béčko!

    Kdo si dává céčko, nikdy není béčko!

    19:58 18. September 2022

  • Proteiny jsou bílkoviny, v našem těle umí divy

    Proteiny jsou bílkoviny, v našem těle umí divy

    20:00 11. September 2022

  • Z želatiny dort podpoří i sport

    Z želatiny dort podpoří i sport

    20:13 4. September 2022

  • Lichořeřišnice není žádná hříšnice

    Lichořeřišnice není žádná hříšnice

    19:58 28. August 2022

  • Žvýkačky i čaj, máta, to je ráj

    Žvýkačky i čaj, máta, to je ráj

    20:04 21. August 2022

  • Pilaf - exotické rizoto s jehněčím masem

    Pilaf - exotické rizoto s jehněčím masem

    19:57 14. August 2022

  • Kreveta - masíčko v pancíři

    Kreveta - masíčko v pancíři

    20:08 7. August 2022

  • Kdo jí zmrzku z lesa, toho srdce plesá!

    Kdo jí zmrzku z lesa, toho srdce plesá!

    20:05 31. July 2022

  • Popenec je květina, v salátu se vyjímá

    Popenec je květina, v salátu se vyjímá

    20:11 24. July 2022

  • Bublanina - delikátní laskomina

    Bublanina - delikátní laskomina

    20:11 17. July 2022

  • Jahody má rád kníže, kluk i drak

    Jahody má rád kníže, kluk i drak

    20:10 10. July 2022

  • Draci v hrnci představují novou ségru

    Draci v hrnci představují novou ségru

    1:09

  • PF 2016

    PF 2016

    0:37

  • Upoutávka

    Upoutávka

    0:25

  • Rozhovor s Oskarem a Terezou Juchelkovými

    Rozhovor s Oskarem a Terezou Juchelkovými

    5:40

Recepty

Ochlazující polévka Vichyssoise /Višisuáz/

22-ochazujici-polevka.jpg

Ingredience:

  • máslo
  • 1 cibule
  • 350 g pórku
  • 1.5 l kuřecího vývaru
  • 1 kg brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř bílý
  • pažitka

Postup:

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte na kolečka nakrájenou cibuli a pórek. Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji připraveným vývarem a přiveďte k varu. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte asi 15 minut. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte. Potom ji dejte asi na 2 hodiny do ledničky. Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.

Kuře s limetkou a citronovou šťávou

2022_21 Kuře s limetkou.jpg

Ingredience:

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvý koriandr
  • Marináda:

  • 2 lžíce medu
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • čerstvý koriandr nebo petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Oloupeme a nastrouháme zázvor a oloupeme a rozdrtíme česnek. Nadrobno nasekáme citronovou trávu a z limetky vymačkáme šťávu. Všechny přísady na marinádu smícháme dohromady a pak do této směsi naložíme kuřecí stehna (nejlépe přes noc). Předehřejeme troubu na 210 stupňů. Pekáč vytřeme olejem a rozložíme do něj kousky kuřete, lehce je podlijeme vodou a dáme péct cca na 50 minut. V polovině pečení kuřecí stehna obrátíme a znovu lehce podlijeme. Hotové kuřátko posypeme nasekaným čerstvým koriandrem. Výborné je například s vařenou rýží. Dobrou chuť!

Domácí proteinové tyčinky pro sportovce

20-proteinove-tycky.jpg

Ingredience:

  • 360 g vařené cizrny v konzervě
  • 80 g medu
  • 80 g natural proteinu v prášku
  • 15 g kakaového prášku
  • 50 g bio kokosového másla
  • 20-30 g kvalitní hořké čokolády 70-80% bez laktózy
  • 20 g pufované quinoy (koupíte ve zdravé výživě)
  • 30 g psyllia – rozpustné vlákniny (koupíte v lékárně)
  • vanilkový extrakt nebo vanilka
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Cizrnu sceďte z nálevu, nechte ji okapat a pak ji rozmixujte dohladka. Přidejte kokosové máslo, med, vanilkový extrakt a opět promixujte. Smíchejte suché suroviny – psyllium, špetku soli, pufovanou quinou, prášek do pečiva, proteinový prášek a vše dobře zapracujte do mokré směsi. Do této hmoty nakonec zapracujte nasekanou čokoládu. Plech vyložte pečicím papírem, a hmotu rovnoměrně rozetřete do výšky přibližně 1 cm. Pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut. Tyčinky po upečení zůstávají měkké, jako kdyby byly nedopečené. Je třeba je alespoň 5 hodin vychladit v ledničce. Po vychlazení tyčinky nakrájejte a skladujte v chladu ve skladovací nádobě. Vydrží křehké několik dní.

Fitness cheesecake

19-cheesecake.jpg

Ingredience:

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g mandlí (sekaných)
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 jemné tvarohy
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 plátky želatiny
  • 1 bílá čokoláda
  • 100 g borůvek

Postup:

Korpus: Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. V kastrůlku rozpustíme máslo a smícháme dohromady s ovesnými vločkami, mandlemi a lžící medu. Pak celou hmotu do dortové formy vmačkáme a dáme do lednice vychladit. Krém: V misce si namočíme želatinu podle návodu. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu (do hrnce nalijeme vodu, na ní dáme menší hrnec, do něj nalámeme čokoládu a mícháme ji tak dlouho, dokud se celá nerozpustí). Pak smícháme tvaroh s medem, citronovou šťávou, čokoládou a přidáme plátky nabobtnalé želatiny. Všechno pořádně vyšleháme do nadýchaného krému. Hotový krém navrstvíme na korpus a ozdobíme borůvkami. Dort dáme uležet do ledničky, ideálně na 5 hodin. Dobrou chuť!

Další tipy