Cukrárna u Josefa

… a nezapomeňte mlsat zdravě!!! Vaše Bublanina Bublová

Tvarovaný díl
  • Tvarovaný díl

    Tvarovaný díl

    15:11 29. June 2022

  • Skládaný díl

    Skládaný díl

    15:11 22. June 2022

  • Palačinkový díl

    Palačinkový díl

    15:03 15. June 2022

  • Medový díl

    Medový díl

    15:03 8. June 2022

  • Letem světem

    Letem světem

    15:03 1. June 2022

  • Puntíkatý díl

    Puntíkatý díl

    15:07 25. May 2022

  • Oblečený díl

    Oblečený díl

    14:49 18. May 2022

  • Dlouhý díl

    Dlouhý díl

    15:04 11. May 2022

  • Podzimní díl

    Podzimní díl

    14:59 4. May 2022

  • Nebeský díl

    Nebeský díl

    15:06 27. April 2022

  • Mrkvový díl

    Mrkvový díl

    14:52 20. April 2022

  • Zahradnický díl

    Zahradnický díl

    15:02 13. April 2022

Recepty

Pomazánka krab

pomazanka_krab.jpg

Pomazánka:

  • 200 g červených ředkviček
  • 200 g ricotty či lučiny
  • 50 g tvrdého sýru
  • čerstvá pažitka, citronová šťáva
  • mletý pepř, sůl

Na dokončení:

  • černé olivy
  • červená paprika kapie

Riccotu smícháme s nastrouhaným sýrem a nastrouhanými ředkvičkami, dochutíme a aranžujeme na rozpůlené housky. Dozdobíme do tvaru kraba.

Domácí housky

domaci_housky.jpg

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 270 g vody
  • 45 g sádla
  • 20 g droždí
  • 10 g soli

Na dokončení:

  • celý kmín
  • mák
  • seznam, slunečnicová semínka, dýňové semínko

V troše vody rozmícháme droždí, které vlijeme do mísy na ostatní ingredience, spojíme a vypracujeme těsto. Necháme je alespoň půl hodiny vykynout v teple. Pak na pomoučené ploše rozdělíme na 10 válečků, které smotáme do housek. Postříkáme je vodou a posypeme semínky, necháme ještě dalších 30 minut vykynout a pak pečeme na 230° C asi 12–15 minut.

Koblížky s ovocnou polevou

koblizky_s_ovocnou_polevou.jpg

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 12 g prášku do pečiva
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 275 g podmáslí
  • 2 g soli
  • 1 l oleje na smažení

Poleva:

  • 250 g cukru moučka
  • 125 g malin nebo borůvek

Na dokončení:

250 g malin

Do mísy dáme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a uděláme drobenku, do ní přilijeme podmáslí s vajíčkem a vypracujeme těsto, z něhož na pomoučené ploše rozválíme na palec silný plát. Vykrájíme různé tvary nebo smotáme kousky těsta a smažíme po obou stranách v celém množství oleje dohněda. Pak vyjmeme a dáme okapat na papírové ubrousky. Maliny rozmělníme s cukrem a vrchní stranu koblížků ve směsi namáčíme a dáme oschnout.

Rubikova kostka

rubikova_kostka.jpg

Těsto:

  • 200 g cukru krupice
  • 200 g mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g medu
  • 50 g oleje
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 g soli

Poleva:

  • 150 g cukru krupice
  • 250 g mléka
  • 250 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 g soli

Na dokončení:

  • 200 g strouhaného kokosu

V míse smícháme nejprve sypké suroviny, pak přidáme ostatní a nakonec med. Plech vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem, který lépe přilne k plechu. Na plech vlijeme těsto a pečeme při 170° C asi 30–35 minut. Zkusíme špejlí, jestli je dopečené, a po zchladnutí vykrájíme 27 kostek. V hrnci svaříme mléko, cukr, máslo a sůl a rozdělíme směs do dvou misek. V jedné rozpustíme bílou, ve druhé hořkou čokoládu. Kostky v nich namáčíme, obalujeme v kokosu a nakonec složíme 3x3 kostky střídavě tak, aby vznikla jedna velká.

Ovocné tiramisu

ovocne_tiramisu.jpg

Piškoty:

  • 50 g cukru krupice
  • 4 velká vejce
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 30 g vody
  • 90 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru na posypání

Mascarpone krém:

  • 400 g 33% smetany
  • 200 g mascarpone
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice

Sirup:

  • 150 g malinového či jahodového pyré
  • 300 g vody
  • 20 g javorového sirupu

Na dokončení:

  • 250 g čerstvých malin
  • 250 g čerstvých jahod
  • Meduňka

Ušleháme bílky, přidáme cukr a vodu, pak žloutky a škrob a mouku. Pracujeme rychle, aby hmota nezřídla. Sáčkem z ní stříkáme na pečicí papír asi deseticentimetrové čárky. Poprášíme je moučkovým cukrem a pečeme při 170° C 12–15 minut. Vajíčka s cukrem nahřejeme ve vodní lázni a vyšleháme do pěny. Mascarpone vyšleháme se šlehačkou a vmícháme do žloutkové pěny. Smícháme ingredience na sirup, v němž budeme krátce namáčet piškoty a skládat je do mísy v pořadí: piškoty, krém z mascarpone, piškoty a navrch krém. Dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc, a pak dozdobíme ovocem a meduňkou.

Plněná cherry rajčátka

plnena_cherry_rajcatka.jpg
  • 500 g cherry rajčat (větších, na větvičce)
  • 250 g lučiny
  • 150 g jogurtu
  • sůl
  • čerstvá pažitka

Palačinkový dort

palacinkovy_dort.jpg

Těsto:

  • 85 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 500 g mléka
  • 2 g soli
  • 100 g voda
  • 4 vejce
  • 10 g vanilkové esence

Náplň:

  • 350 g tvarohu
  • 350 g řeckého jogurtu
  • 75 g cukru moučka
  • Kůra z jednoho citronu

Na dokončení:

  • 500 g nektarinek, meruněk, broskví
  • Čerstvá máta nebo rozmarýn
  • 30 g mandlových lupínků
  • Olej na smažení

Mouku, cukr a sůl smícháme, přidáme mléko a vodu a vymícháme hladké těsto. Poté přidáme vejce a rozpuštěné máslo s esencí. Na lehce olejem potřené pánvi smažíme tenké palačinky. Necháme vychladnout a plníme krémem a plátky ovoce. Ozdobíme mandlovými lupínky a pocukrujeme.

Slepé myši

slepe_mysi.jpg

Těsto:

  • 250 g mléka
  • 100 g hladké mouky
  • Jedno vejce
  • 1 g soli

Náplň:

  • 200 g povidel
  • 50 g mletého máku
  • 25 g rozinek
  • Skořice a mletý hřebíček

Dokončení:

  • 200 g mléka
  • 20 g vanilkového cukru

  • Olej na smažení

  • Máslo na vymazání formy

Palačinky připravíme stejně jako u prvního receptu. Suroviny na náplň smícháme, hmotou palačinky namažeme, zarolujeme je, naskládáme do vymazané mísy a zalijeme mlékem ochuceným vanilkovým cukrem. Pečeme na 180° C asi 30 minut.

Ovocný džem

ovocny_dzem.jpg
  • 500 g ovoce (třešně)
  • 300 g cukru krupice
  • 6 g pektinu
  • 1 malý citron

  • sklenice na zavaření

  • mašle nebo štítky na ozdobu

Třešně vypeckujeme, do hrnce dáme část cukru (asi 60 g) a pektin, přidáme třešně, šťávu z citronu a vše přivedeme k varu. Teprve pak přidáme zbytek cukru a ještě chvíli povaříme. Ještě horké plníme do sklenic a zavíčkujeme.

Jidáše

jidase.jpg

Těsto:

  • 380 g hladké mouky
  • 200 g mléka
  • 60 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 15 g droždí
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 g mletého kardamomu
  • 4 g soli

Na dokončení:

  • bílek na potření
  • 100 g medu
  • 50 g meruňkového džemu

Suroviny na těsto hněteme v míse a necháme v teple vykynout na dvojnásobný objem. Těsto rozdělíme na 12 dílů, vyválíme na válečky, které stočíme do preclíků nebo šneků a potřeme rozkvedlanými bílky. Pečeme na 170° C 20–25minut. Upečené jidáše potřeme směsí medu a meruňkového džemu.

Medové lupínky se zázvorem

medove_lupinky_se_zazvorem.jpg

Hmota:

  • 90 g medu
  • 90 g hladké mouky
  • 110 g třtinového cukru
  • 135 g másla
  • 5 g mletého zázvoru
  • 1 g soli

V míse rozmícháme změklé máslo s cukrem dohladka. Přidáme med, dál třeme a pak přidáme mouku, zázvor i sůl. Na plech s pečicím papírem děláme hromádky, které můžeme posypat např. dýňovými semínky, a pečeme při 170° C asi 12 minut.

Medové perníčky

medove_pernicky.jpg

Těsto:

  • 4 vejce
  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 100 g medu
  • 10 g jedlé sody
  • 50 g kakaa
  • 10 g perníkového koření

Na dokončení:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy

Na mašlování:

  • 2 vejce

Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr a med a promícháme. Přisypeme sypké suroviny a změklé máslo; vypracujeme těsto, které dáme odpočinout do lednice. Na pomoučené ploše vyválíme asi 4 mm silné těsto, z něhož vykrajujeme různé tvary. Ty potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 12–15 minut na 170° C. Do misky prosijeme cukr, přidáme bílky a utřeme. Nakonec přilijeme citronovou šťávu. Perníčky zdobíme pomocí sáčku s polevou.

Sladké suši

sladke_sushi.jpg
  • 300 g rýže na suši
  • 450 g vody
  • 50 g cukru krupice
  • 2 g soli
  • 220 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení:

  • čerstvý ananas
  • 500 g jahod
  • 2 manga
  • 4 kiwi
  • 250 g ostružin
  • 250 g malin

Ve vodě uvaříme rýži se solí a cukrem. Do hotové rýže přidáme extrakt a jogurt a dáme na 30 minut vychladit do lednice. V namočené dlani tvarujeme malé válečky, které dozdobíme ovocem, nebo na bambusovou podložku dáme potravinářskou fólii, na ní rozvrstvíme rýži, kterou poklademe ovocem a pomocí podložky utáhneme do válečku. Ten dáme chladit. Pak nakrájíme a obalujeme v kokosu.

Bublanina

bublanina.jpg
  • 5 vajec
  • 120 g zakysané smetany
  • 100 g oleje
  • 220 g cukru krupice
  • 230 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • kůra a šťáva z 1 citronu

  • 500 g vypeckovaných třešní

  • 50 g kokosových lupínků

Do mísy dáme cukr, vejce, nastrouháme citronovou kůru a přidáme i citronovou šťávu a Promícháme. Přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Pekáček vymažeme olejem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme těsto a stejnoměrně na ně rozdělíme třešně obalené v mouce. Posypeme kokosem a pečeme v troubě předehřáté na 170° C alespoň 45 minut.

Jednohubky – loďky

jednohubky_lodky.jpg
  • 3 celozrnné rohlíky
  • malé svačinové okurky
  • paštika kuřecí v obalu (ne plechovka)
  • pvě mrkve
  • plátkový sýr bez děr, například gouda nebo eidam
  • oboustranná párátka

Nakrájené rohlíky pomažeme paštikou a dozdobíme do tvaru loďky sýrem, mrkví a okurkami.

Meruňkové taštičky se švestkami

merunkove_tasticky_se_svestkami.jpg

Těsto:

  • 250 g másla
  • 250 g smetany
  • 250 g hladké mouky
  • 1 g soli

Náplň:

  • 250 g meruňkového džemu
  • 120 g sušených šestek
  • kůra z jednoho citrónu

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • hladká mouka na vyválení

Ze změklého másla a sypkých ingrediencí rozemneme drobenku, přimícháme studenou smetanu a těsto dáme na hodinu chladit. Švestky nakrájíme na malé kousky a smícháme je s džemem a nastrouhanou citronovou kůrou. Na pomoučené ploše vykrájíme kolečka nebo čtverce, do nich dáme náplň a kraje přimáčkneme k sobě tak, aby vznikly trojúhelníky nebo půlkolečka. Ty potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C 20–25minut dozlatova.

Sušenky z ovesných vloček

susenky_z_ovesnych_vlocek.jpg

Těsto:

  • 220 g hladké mouka
  • 230 g másla
  • 200 g hnědého třtinového cukru
  • 260 g ovesných vloček
  • 200 g sušeného ovoce, ořechů
  • 2 vejce
  • 3 g jedlé sody
  • 3 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • 2 g skořice

Na dokončení:

  • 200 g lentilek

Máslo třeme s cukrem, postupně přidáme vejce, mouku, vločky, skořici, sůl, prášek do pečiva, sodu, nadrobno nakrájené sušené ovoce a nakonec umleté ořechy. Těsto rozdělíme na stejně velké kopečky, dáváme je na plech s pečicím papírem dostatečně daleko od sebe, aby se během pečení nespojily. Ozdobíme je lentilkami a pečeme v troubě vyhřáté na 170° C asi 12–15 minut.

Muchomůrky z vajíčka a rajčete

muchomurky_z_vajicka_a_rajcete.jpg
  • slepičí a křepelčí vajíčka
  • menší rajčata a také cherry rajčátka
  • zakysaná smetana či řecký jogurt
  • různé druhy listových salátů

Slepičí vajíčka vaříme ve vroucí vodě 9 minut, křepelčí 3 minuty. Po uvaření je zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Rajčata rozřízneme, vydlabeme a použijeme jako klobouky, nakonec dozdobíme tečkami ze smetany a naaranžujeme na talíř mezi listy salátu.

Jablka v županu

jeblka_v_zupanu.jpg

12 ks menších jablek

Těsto:

  • 200 g másla
  • 200 g tvarohu v kostce
  • 200 g hladké mouky
  • 2 g soli

Náplň:

  • 200 g povidla
  • 100 g rozinky
  • 3 g skořice

Na dokončení:

  • celý hřebíček

Do mísy rozdrobíme všechny ingredience na těsto a ručně je vypracujeme. Dáme je do lednice na půl hodiny odpočinout a připravíme si oloupaná jablka zbavená jadřinců. Smícháme suroviny na náplň. Těsto vyválíme, rozdělíme na čtverce a do každého posadíme jablko, které shora naplníme připravenou nádivkou. Uzavřeme a konce těsta nahoře zajistíme hřebíčkem, aby se nerozevřely. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180° C asi 30–35 minut.

Tvarohové knedlíky s jahodami

tvarohove_knedliky_s_jahodami.jpg
  • 20 ks větších zralých jahod

Těsto:

  • 500 g tvarohu v kostce
  • 220 g dětské krupice
  • 70 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 g soli

Na dokončení:

  • 100 gramů másla
  • 50 gramů nastrouhaného perníku
  • 100 gramů zakysané smetany
  • 100 gramů moučkového cukru

Do mísy dáme tvarohy, přidáme vejce, mouku a ostatní suroviny a ručně vypracujeme těsto. Rozdělíme je na kousky, které na pomoučené dlani rozplácneme dokulata, vložíme jahodu, uzavřeme, utěsníme kouli tak, aby neměla nikde dírku, a vaříme ve vroucí vodě dokud knedlíky nevyplavou. Dozdobíme tvarohem, perníkem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Pudinkový pohár s ovocem

pudinkovy_pohar.jpg

Sníh:

  • 4 bílky
  • 100 g cukr krupice

Pudink:

  • 0,5 l mléka
  • 1 pudink s vanilkou
  • 4 žloutky
  • 20 g cukru krupice

  • meruňkový, višňový nebo švestkový kompot

Na dokončení:

  • čerstvé ovoce, máta nebo meduňka

Do hrnce dáme mléko, pudink a čtyři žloutky. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme pak ještě 2 minuty. Přelejeme pudink do mísy a opatrně do něj vmícháme ušlehaný sníh s cukrem. Plníme do sklenic, prokládáme kompotovaným ovocem a povrch dozdobíme čepicí čerstvého ovoce.

Žirafí roláda

zirafi_rolada.jpg

Světlé těsto:

  • 25 g másla
  • 25 g moučkového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • 1 bílek

Kakaové těsto:

  • 4 vejce
  • 1 žloutek
  • 120 g cukru krupice
  • 110 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • špetka skořice a špetka soli

Náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
  • 50 g cukru moučka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 3 menší banány

Smícháme ingredience na světlé těsto a pomocí sáčku nastříkáme na plech a pečicí papír žirafí skvrny. Plech dáme na 5–10 min. vychladit a připravíme si hnědé těsto tak, že vyšleháme bílky s cukrem, pak rychle vmícháme žloutky, mouku, cukr, kakao, skořici a špetku soli. Tmavé těsto rovnoměrně rozetřeme na světlé a pečeme při 220° C 7–8 minut. Vyšleháme šlehačku. Tvaroh dáme do misky a třeme s cukrem a vanilkou, pak vmícháme ušlehanou šlehačku. Potřeme upečený vychladlý plát těsta, z něhož jsme odstranili pečicí papír, tak, abychom zachovali na vrchní straně žirafí skvrny. Ke kraji podélné strany položíme oloupané banány, roládu těsně zatočíme a dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.

Borůvková polévka s rybičkami

boruvkova_polevka_s_rybickami.jpg

Polévka:

  • 600 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 600 g vody
  • 150 g mléka
  • 40 g medu
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 100 g řeckého jogurtu
  • jeden kousek celé skořice
  • kůra z jednoho citrónu
  • čerstvý tymián

Do hrnce dáme vodu, skořici a borůvky a vše přivedeme k varu. Rozmícháme mléko se škrobem, vlijeme k borůvkové směsi, povaříme, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a med. Polévku rozmixujeme a na talíři dozdobíme jogurtem a tymiánem.

Jezevčík

jezevcici_z_bananu.jpg
  • 8 banánů
  • 10 hřebíčků
  • 1 limetka

Nařezané části banánů potřeme limetkovou šťávou, aby nezhnědly. Na oči použijeme hřebíček.

Podzimní křehký koláč s ovocem

podzimni_krehky_kolac.jpg

Těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 65 g studené vody
  • 25 g cukru
  • 1 g soli

Náplň:

  • 700 g ovoce – hrušky, meruňky, maliny, jahody, ostružiny…
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g cukru s vanilkou
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • několik snítek tymiánu nebo rozmarýnu

Dokončení:

  • 100 g meruňkového džemu

Do mísy dáme sypké ingredience, přidáme máslo a promneme tak, aby vznikla drobenka. Nakonec zalijeme vodou a umícháme těsto. Jeho větší část rozválíme na pomoučeném válu na placku, kterou vyložíme formu předem vymazanou olejem. Odřízneme přebytečné okraje a do dna vypíchneme vidličkou na několika místech dírky. Naplníme oloupaným a nakrájeným ovocem, které jsme smíchali s cukrem a škrobem. Ze zbylého těsta uděláme válečky, kterými jako mřížkou ozdobíme vrchní část koláče; pečeme hodinu na 160° C.

Jablečné růže

jablecne_ruze.jpg

Těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 65 g studené vody
  • 25 g cukru
  • 1 g soli

Skořicový cukr:

  • 50 g cukru krupice
  • 5 g mleté skořice

Na dokončení:

  • 4 až 5 větších červených jablek
  • 100 g meruňkového džemu
  • 100 g másla
  • 1 menší citrón

Těsto (stejné jako na koláč) rozdělíme na kousky, které vyválíme na pásky asi 20 cm dlouhé. Jablka nakrájíme na tenké plátky. Ty dáme nakrátko do teplé vody s citronem, aby nezhnědly a zkřehly. Do podélné poloviny pásků těsta vyskládáme plátky jablek, posypeme skořicovým cukrem, přeložíme přes ně volnou část těsta a zavineme do růžičky. Ty aranžujeme do jednotlivých misek olejem vymazané pečicí formy a potíráme je rozpuštěným máslem. Pak v troubě vyhřáté na 175° C pečeme 25–30min. Nakonec koláč i růžičky potíráme rozpuštěným džemem.

Želé gumové bonbóny

zele_gumove_bonbony.jpg
  • 100 g pyré z jahod a malin
  • 30 g želatiny v plátcích
  • 20 g citronové šťávy
  • 25 g medu

  • 100 g pyré z meruněk a hrušek

  • 25 g želatiny v plátcích
  • 20 g citronové šťávy
  • 25 g medu

Dokončení:

  • pár kapek oleje, např. mandlového

Želatinu namočíme do studené vody. Do hrnce dáme pyré z malin a jahod, přidáme citronovou šťávu a med a přivedeme k varu. Do odstaveného pyré vmícháme nabobtnalou želatinu vytaženou z vody a po jejím rozpuštění vlijeme směs do tvořítek a necháme v lednici vychladnout. Stejný postup zvolíme i u pyré z hrušek, jen dáme trochu méně želatiny.

Čokoládové misky s ovocnou zmrzlinou

cokoladove_misky_s_domaci_zmrzlinou.jpg

Na misky:

  • 300 g hořké čokolády

Na banánovou zmrzlinu:

  • 500 g zralých banánů
  • 100 g plnotučného jogurtu

Na malinovou/mangovou zmrzlinu:

  • 500 g mražených malin/manga
  • 70 g medu

Ovoce na ozdobu Šlehačka – vyšlehaná dopevna

240 g čokolády rozpustíme a smícháme s nastrouhaným zbytkem čokolády (60 g). V ní namáčíme nafouknuté balónky, necháme odkapat a dáme do lednice na 30 min vychladnout. Banány (nejlépe přezrálé) rozmixujeme s jogurtem a dáme zmrazit. Mražené mango nebo mražené maliny rozmixujeme s medem. Všechny směsi mrazíme alespoň 2 hodiny. Balónky vypustíme a vyjmeme z misek. Ty plníme zmrzlinou a zdobíme pevně vyšlehanou šlehačkou a ovocem.

Galaxie sušenky

galaxie_susenky.jpg

Těsto:

  • 100 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 25 g kakaa
  • 275 g hladké mouky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 g sůl
  • 2 g skořice

Poleva:

  • 300 g cukru moučka
  • 2–3 bílky
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení:

  • přírodní barvy, butterfly pea, spirulina a pythaya
  • cukrové hvězdičky/ kuličky na posypání

Do mísy dáme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a ručně uhněteme drobenku. Do ní přidáme vejce a vypracujeme těsto, které pak dáme na hodinu do lednice odpočinout. Na pomoučené ploše vyválíme cca 5 mm silné těsto, z něhož vykrajujeme hvězdičky. Na pečicím papíru je pečeme ve vyhřáté troubě na 170° C asi 12–15 min. Bílky důkladně rozmícháme s cukrem a vanilkovým extraktem, část si odlijeme do mističek a přidáme ke každé jinou přírodní barvu. Do mísy s polevou pak obarvené polevy přilijeme, ale nerozmícháme je úplně, aby na sušenkách tvořily mapy. Sušenky v polevě namáčíme, dozdobíme sypáním a dáme uschnout.

Sušenkový vlak

susenkovy_vlak.jpg

Různé druhy sušenek „ze spíže“

Na slepení a dekoraci:

  • zbylá čokoláda z balonků
  • zbylá poleva ze sušenek

Na naplnění:

  • ovoce a třeba i sušenky Galaxie

Sušenky slepujeme zbytkem čokolády a dáme ztuhnout do lednice. Plníme ovocem nebo jinými sušenkami.

Mrkvové šátečky s jahodovým tvarohem

mrkvove_satecky.jpg

Těsto:

  • 200 g mrkve
  • 135 g másla
  • 260 g hladké mouky
  • 40 g řeckého jogurtu
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • špetka skořice nebo kardamomu

Nádivka:

  • 250 g tvarohu
  • 60 g cukru
  • 100 g jahod
  • 5 g kukuřičného škrobu

Sypké ingredience rozdrobíme s máslem na drobenku, přidáme nastrouhanou mrkev a jogurt. Vypracujeme těsto, které dáme chladit do lednice. Do mísy dáme tvaroh cukr a škrob, opatrně vmícháme nakrájené kousky jahod. Z těsta vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme náplň, okraje potřeme vodou, přehneme napůl, přitlačíme je a dáme na pečicí papír na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 175° C 20–25 min.

Popkornová tyčinka

popkornova_tycinka.jpg
  • 75 g čerstvě upraženého popcornu
  • 60 g medu
  • 50 g arašídového másla
  • 100 g sušených brusinek
  • 20 g mrazem sušených malin
  • 50 g pistáciových oříšků

Dokončení:

  • 100 g bílé nebo ruby čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • 20 g mrazem sušených jahod

Opatrně rozpustíme v rendlíku med s arašídovým máslem a obalíme v tom sušené suroviny. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na plech a udusáme ji. Potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme sušenými jahodami a trochou pistácií. Dáme vychladit a pak nakrájíme ostrým nožem.

Ozdoby z mrkve

ozdoby_z_mrkve.jpg
  • 1 velká mrkev
  • 2 citróny (šťáva)
  • lžička oleje

Různě tvarovanou nakrouhanou mrkev potřeme vodou s citronem, aby nehnědla.

Mechové cupcakes

mechove_cupcakes.jpg

Těsto:

  • 400 g čerstvého špenátu
  • 4 vajíčka
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g oleje
  • 325 g hladké mouky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 1 bio pomeranč (šťáva a kůra)

Krém:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 125 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 malá bio limetka (šťáva a kůra)

Na dokončení:

  • borůvky, maliny apod.
  • jedlé květy

Do mixeru dáme vejce, olej a špenát, krátce rozmixujeme. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidáme nastrouhanou kůru i šťávu z bio pomeranče a rozmixovanou hmotu. Naplníme do tří čtvrtin formičky a pečeme v předehřáté troubě na 160° C cca 20–25min. Zkusíme špejlí, musí být po vytažení suchá. Na krém použijeme změklé máslo, které třeme s cukrem a nastrouhanou kůrou z bio limetky, vymačkáme do toho limetkovou šťávu a vmícháme tvaroh. Pár upečených cupcakes rozdrobíme a použijeme na ozdobu ostatních. Ty namažeme krémem, posypeme zeleným „mechem“ a dozdobíme ovocem.

Pečený pudinkový dort

peceny_pudinkovy_dort.jpg
  • 400 g listového máslového těsta
  • máslo a hladká mouka na vymazání formy

Náplň:

  • 1 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 125 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g kokosových plátků
  • 250 g malin

Na ozdobení:

  • čerstvá bazalka
  • 3 červená jablka
  • 1 malý citrón

Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z listového těsta vyválíme kulatý plát, kterým formu vyložíme. Naplníme uvařeným pudinkem a pečeme dohněda v předehřáté troubě na 180° C cca 45–50 min. Odřízneme upečené přebytečné okraje těsta, které rozdrobíme na povrch. Přidáme také rozmělněné maliny, kousky kokosu a nakonec bazalku.

Čokoládové housenky z hroznového vína

cokoladove_housenky.jpg
  • 500 g menších kuliček hroznového vína bez semen
  • 300 g hořké čokolády
  • 50 g kakaového másla
  • režná nit + jehla

Na dokončení:

  • cukrové perličky na oči
  • bílá čokoláda na postříkání

Kuličky vína navlékneme na nit a namáčíme do rozpuštěné čokolády. Necháme okapat a necháme oschnout. Dozdobíme perličkami (oči) a postříkáme bílou čokoládou.

Slanoví – slaný opak cukroví

slanovi.jpg
  • 250 g tvarohu nebo nastrouhaného tvrdého sýra
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • špetka soli
  • sezam, kmín nebo červená paprika

Všechny suroviny hněteme, těsto vyválíme na válu a vykrájíme různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, paprikou, sýrem či sezamem. Pečeme prudce na 190° C 10 min.

Sladký hamburger

sladky_hamburger.jpg

Těsto na bulky:

Stejné jako na loupáky

Čokoládové „maso“

  • 50 g kakaa
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • špetka skořice
  • špetka soli

Rozpustíme máslo i čokoládu, smícháme a přidáme mouku, kakao, skořici a nakonec vejce. Hmotu malou naběračkou rozdělíme na plech s pečicím papírem asi na 10 hromádek. Pečeme na 160° C 10–12 min. Prostředek by měl zůstat nedopečený.

Na kečup, hořčici a salát:

  • smetanový tvarohový krém obarvený přírodními barvami na žluto a červeno
  • hobliny z kokosu obarvené přírodní barvou na zeleno
  • plátky čerstvých jahod (místo rajčete)
  • „sýr“ z ananasu

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 50 g sezamových semínek

Loupáčky s domácím tvarohovým krémem

loupacky.jpg

Těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g mléka
  • 90 g cukru krupice
  • 10 g cukru s vanilkou
  • 80 g másla
  • 30 g droždí
  • 5 g soli
  • 1 větší vejce

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 50 g máku

Domácí smetanový tvarohový krém

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g smetany ke šlehání s 33 % tuku
  • 25 g medu
  • 1 vanilkový lusk

Nejprve si ze 100 g vlažného mléka, 100 g mouky a droždí smícháme kvásek, který necháme hodinu v teple vykynout. Vmícháme všechny ostatní ingredience a uhněteme těsto, které necháme zase hodinu kynout. Z poloviny budou loupáčky a z druhé bulky. Na loupáčky rozdělíme těsto na trojúhelníky a smotáme z nich loupáčky. Na plechu je postříkáme vodou, aby neoschly.

Z druhé poloviny těsta vytvarujeme 10 bulek a také je na plechu postříkáme vodou a necháme kynout až budou mít dvojnásobný objem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme: loupáky mákem, bulky sezamovým semínkem. Pečeme na 190° C 10–12 min.

Suroviny na krém vyšleháme dohromady a dáme do lednice, pak na vychladlé loupáky.

Duhové ovocné nanuky

duhove_ovocne_nanuky.jpg

Červená vrstva:

  • půlka většího banánu
  • 75 g malin
  • 40 g jogurtu

Oranžová vrstva:

  • půlka většího banánu
  • 75 g manga
  • 40 g jogurtu

Žlutá vrstva:

  • půlka většího banánu
  • 75 g ananasu
  • 40 g jogurtu

Zelená vrstva:

  • půlka většího banánu
  • hrst čerstvého špenátu
  • 50 g ananasu
  • 40 g jogurtu

Modrá vrstva:

  • půlka většího banánu
  • 20 g borůvek
  • 1/2 lžičky modré spiruliny
  • 60 g jogurtu

Fialová vrstva:

  • půlka většího banánu
  • 75 g borůvek
  • 40 g jogurtu

Suroviny na každou barvu rozmixujeme zvlášť a ve škále barev duhy postupně plníme do nanukových tvořítek. Několik hodin pak mrazíme.

Duhový dort

duhovy_dort.jpg

Korpus:

  • 9 ks vajec
  • 330 g cukru krupice
  • 350 g hladké mouky
  • 160 g oleje
  • 12 g prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 1 g kurkumy
    • gelové duhové barvy – růžová, oranžová, modrá, zelená, fialová

Sirup:

  • 350 g pomerančového džusu
  • 200 g voda
  • 350 g cukr krupice
  • 1 citron – kůra i šťáva
  • 1 pomeranč – kůra i šťáva
  • 1 celá skořice
  • 1 ks badyánu
  • několik anýzových semínek

Poleva:

  • 150 g cukru moučky
  • 30 g mučenkové šťávy

Na dokončení:

  • 150 g meruňkového džemu
  • jedlé sušené květy
  • mrazem sušené ovoce

Do mísy dáme vajíčka, přidáme cukr a kurkumu, vyšleháme do krémového sněhu, přimícháme olej, mouku, prášek do pečiva a sůl. Mícháme rychle, aby se neudělaly hrudky. Hmotu rozdělíme do šesti misek a každou obarvíme malým množstvím gelové barvy. Každou pečeme zvlášť ve formě s pečicím papírem na dně v troubě předehřáté na 160° C 10–15 min. Zkusíme špejlí, zda se na ni nelepí těsto, pak je dopečeno. Na sirup smícháme všechny suroviny a přivedeme směs k varu. Korpusy skládáme podle barvy duhy: červenou potřeme polovinou meruňkového džemu, oranžovou polijeme třemi naběračkami horkého sirupu, žlutou zase stejným množstvím sirupu. I mezi růžovou, modrou a zelenou nalijeme sirup, jen na předposlední zbytek džemu a poslední (fialovou) nenamažeme ničím, jen zatížíme a dáme odpočinout do lednice. Cukr a šťávu smícháme a polijeme odleželý dort dozdobíme ovocem a zase dáme tuhnout do lednice.

Papoušková bábovka

papouskova_babovka.jpg

Těsto:

  • 5 ks vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 200 g oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 g soli
  • 4 různé pudinkové prášky

Všechny sypké suroviny kromě pudinku smícháme v míse. Přidáme postupně vejce, smetanu a olej a vymícháme do hladka. Hmotu rozdělíme do čtyř misek. Do každé přidáme jiný pudink a rozmícháme. Vlijeme postupně každou misku do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Troubu předehřejeme na 160° C a pečeme cca 50 minut. Špejlí zkusíme píchnout, když zůstane suchá, je bábovka hotová. Smícháme cukr s citronovou šťávou, polijeme vychladlou bábovku a dozdobíme barevnými máčky.

Pizza loďky

pizza_lodky.jpg

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g vody
  • 10 g droždí
  • 20 g olivového oleje
  • 5 g soli

Náplň:

  • 400 g rajčat
  • 300 g barevných paprik
  • 200g mozzarelly
  • oregano, čerstvá bazalka
  • ananas

Všechny suroviny smícháme a v teple necháme těsto vykynout. Kousky náplně smícháme. Těsto rozdělíme na 3–4 kusy, vyválíme obdélníky a jejich kraje zahneme. Naplníme a pečeme prudce při 250° C 12–15minut. Po upečení je potřeme olivovým olejem a dozdobíme bazalkou.

Ovocné špízy

ovocne_spizy.jpg
  • jakékoliv ovoce na špízy
  • bambusová napichovátka (event. špejle)

Ovoce omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ty pak napichujeme střídavě na bambusová napichovátka.

Jedlé květináče s čokoládovou hlínou

jedle_kvetinace_s_cokoladovou_hlinou.jpg

Hmota do květináčů:

  • 250 g hladké mouky
  • 65 g kakaa
  • 125 g oleje
  • 175 g třtinového cukru
  • 3 velká vejce
  • 300 g strouhané mrkve
  • 100 g strouhané bílé čokolády
  • 5 g jedlé sody
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 g skořice
  • 1 g soli

Nejprve smícháme sypké ingredience, vmícháme mrkev, olej a vejce a hmotou do ¾ naplníme květináče. V předehřáté troubě na 160° C pečeme pomalu 25–30min. Před vytažením z trouby zjistíme pomocí špejle, jestli se na ni už těsto nelepí. Když ne, vyndáme květináče z trouby.

Čokoládový krém:

  • 200 g Lučiny
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g mléčné čokolády

Lučina se smíchá s cukrem a do toho se vmíchá rozpuštěná čokoláda

Hlína:

  • 120 g hladké mouky
  • 40 g tmavého kakaa
  • 80 g hnědého třtinového cukru
  • 90 g másla

Prsty smícháme a rozdrobíme s máslem a rozprostřeme na pečící papír. Opatrně pečeme na 160° C 10–15min.

Na ozdobení

  • Svazek jarní mrkve i s natí
  • Malé květináče

Labutě v čokoládě

labute_v_cokolade.jpg

Labutě:

  • 4 velké bílky
  • 10 g citronové šťávy
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 260 g cukru krupice

Čokoláda:

  • 500 g mléka
  • 1/2 čokoládového pudinku
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 g soli

Vše na labutě vyšleháme do pevného sněhu, který nabíráme lžící a vaříme v horkém osoleném mléce cca 2 minuty z obou stran. Uvařené labutě vyjmeme z mléka, do kterého vmícháme pudink a čokoládu.

Čokoládové lanýže

cokoladove_lanyze.jpg

Lanýže:

  • 200 g hořké čokolády
  • 150 g smetany s 33 % tuku
  • 25 g másla
  • 20 g medu

Na obalení:

  • 20 g kakaa
  • 50 g sekaných pistáciových oříšků
  • 20 g mrazem sušených malin

V hrnci rozehřejeme smetanu, máslo a med a nalijeme na čokoládu, která teplem povolí. Vymícháme, dáme ztuhnout na hodinu do lednice. Pak tvarujeme kuličky, které dle chuti obalujeme.

Další tipy