
Dlouhý díl
- Délka: 15 minut
- Rok výroby: 2022
- Vysíláno: 11. May 2022
-
Dlouhý díl
15:04 11. May 2022
-
Podzimní díl
14:59 4. May 2022
-
Nebeský díl
15:06 27. April 2022
-
Mrkvový díl
14:52 20. April 2022
-
Zahradnický díl
15:02 13. April 2022
-
Popletený díl
15:05 6. April 2022
-
Duhový díl
15:09 30. March 2022
-
Rovnovážný díl
14:54 23. March 2022
-
Čokoládový díl
15:11 16. March 2022
Ingredience k receptům
Žirafí roláda
Dlouhý díl
Světlé těsto:
25 g másla 25 g moučkového cukru 20 g hladké mouky 1 bílek
Kakaové těsto:
4 vejce 1 žloutek 120 g cukru krupice 110 g hladké mouky 20 g kakaa Špetka skořice a špetka soli
Náplň:
250 g plnotučného tvarohu 200 g 33% smetany ke šlehání 50 g cukru moučka 10 g vanilkového cukru 3 menší banány
Smícháme ingredience na světlé těsto a pomocí sáčku nastříkáme na plech a pečicí papír žirafí skvrny. Plech dáme na 5–10 min. vychladit a připravíme si hnědé těsto tak, že vyšleháme bílky s cukrem, pak rychle vmícháme žloutky, mouku, cukr, kakao, skořici a špetku soli. Tmavé těsto rovnoměrně rozetřeme na světlé a pečeme při 220° C 7–8 minut. Vyšleháme šlehačku. Tvaroh dáme do misky a třeme s cukrem a vanilkou, pak vmícháme ušlehanou šlehačku. Potřeme upečený vychladlý plát těsta, z něhož jsme odstranili pečicí papír, tak, abychom zachovali na vrchní straně žirafí skvrny. Ke kraji podélné strany položíme oloupané banány, roládu těsně zatočíme a dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.
Borůvková polévka s rybičkami
Dlouhý díl
Polévka:
600 g čerstvých nebo mražených borůvek 600 g vody 150 g mléka 40 g medu 15 g kukuřičného škrobu 100 g řeckého jogurtu Jeden kousek celé skořice Kůra z jednoho citrónu Čerstvý tymián
Do hrnce dáme vodu, skořici a borůvky a vše přivedeme k varu. Rozmícháme mléko se škrobem, vlijeme k borůvkové směsi, povaříme, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a med. Polévku rozmixujeme a na talíři dozdobíme jogurtem a tymiánem.
Jezevčík
Dlouhý díl
8 banánů 10 hřebíčků 1 limetka
Nařezané části banánů potřeme limetkovou šťávou, aby nezhnědly. Na oči použijeme hřebíček.
Podzimní křehký koláč s ovocem
Podzimní díl
Těsto:
375 g hladké mouky 210 g másla 65 g studené vody 25 g cukru 1 g soli
Náplň:
700 g ovoce – hrušky, meruňky, maliny, jahody, ostružiny... 50 g cukru krupice 10 g cukru s vanilkou 10 g kukuřičného škrobu několik snítek tymiánu nebo rozmarýnu
Dokončení:
100 g meruňkového džemu
Do mísy dáme sypké ingredience, přidáme máslo a promneme tak, aby vznikla drobenka. Nakonec zalijeme vodou a umícháme těsto. Jeho větší část rozválíme na pomoučeném válu na placku, kterou vyložíme formu předem vymazanou olejem. Odřízneme přebytečné okraje a do dna vypíchneme vidličkou na několika místech dírky. Naplníme oloupaným a nakrájeným ovocem, které jsme smíchali s cukrem a škrobem. Ze zbylého těsta uděláme válečky, kterými jako mřížkou ozdobíme vrchní část koláče; pečeme hodinu na 160° C.
Jablečné růže
Podzimní díl
Těsto:
375 g hladké mouky 210 g másla 65 g studené vody 25 g cukru 1 g soli
Skořicový cukr:
50 g cukru krupice 5 g mleté skořice
Na dokončení:
4 až 5 větších červených jablek 100 g meruňkového džemu 100 g másla 1 menší citrón
Těsto (stejné jako na koláč) rozdělíme na kousky, které vyválíme na pásky asi 20 cm dlouhé. Jablka nakrájíme na tenké plátky. Ty dáme nakrátko do teplé vody s citronem, aby nezhnědly a zkřehly. Do podélné poloviny pásků těsta vyskládáme plátky jablek, posypeme skořicovým cukrem, přeložíme přes ně volnou část těsta a zavineme do růžičky. Ty aranžujeme do jednotlivých misek olejem vymazané pečicí formy a potíráme je rozpuštěným máslem. Pak v troubě vyhřáté na 175° C pečeme 25–30min. Nakonec koláč i růžičky potíráme rozpuštěným džemem.
Želé gumové bonbóny
Podzimní díl
100 g pyré z jahod a malin 30 g želatiny v plátcích 20 g citronové šťávy 25 g medu
100 g pyré z meruněk a hrušek 25 g želatiny v plátcích 20 g citronové šťávy 25 g medu
Dokončení:
pár kapek oleje, např. mandlového
Želatinu namočíme do studené vody. Do hrnce dáme pyré z malin a jahod, přidáme citronovou šťávu a med a přivedeme k varu. Do odstaveného pyré vmícháme nabobtnalou želatinu vytaženou z vody a po jejím rozpuštění vlijeme směs do tvořítek a necháme v lednici vychladnout. Stejný postup zvolíme i u pyré z hrušek, jen dáme trochu méně želatiny.
Čokoládové misky s ovocnou zmrzlinou
Nebeský díl
Na misky:
- 300 g hořké čokolády
Na banánovou zmrzlinu:
- 500 g zralých banánů
- 100 g plnotučného jogurtu
Na malinovou/mangovou zmrzlinu:
- 500 g mražených malin/manga
- 70 g medu
Ovoce na ozdobu Šlehačka – vyšlehaná dopevna
240 g čokolády rozpustíme a smícháme s nastrouhaným zbytkem čokolády (60 g). V ní namáčíme nafouknuté balónky, necháme odkapat a dáme do lednice na 30 min vychladnout. Banány (nejlépe přezrálé) rozmixujeme s jogurtem a dáme zmrazit. Mražené mango nebo mražené maliny rozmixujeme s medem. Všechny směsi mrazíme alespoň 2 hodiny. Balónky vypustíme a vyjmeme z misek. Ty plníme zmrzlinou a zdobíme pevně vyšlehanou šlehačkou a ovocem.
Galaxie sušenky
Nebeský díl
Těsto:
- 100 g cukru moučka
- 200 g másla
- 25 g kakaa
- 275 g hladké mouky
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 g sůl
- 2 g skořice
Poleva:
- 300 g cukru moučka
- 2–3 bílky
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na dokončení:
- přírodní barvy, butterfly pea, spirulina a pythaya
- cukrové hvězdičky/ kuličky na posypání
Do mísy dáme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a ručně uhněteme drobenku. Do ní přidáme vejce a vypracujeme těsto, které pak dáme na hodinu do lednice odpočinout. Na pomoučené ploše vyválíme cca 5 mm silné těsto, z něhož vykrajujeme hvězdičky. Na pečicím papíru je pečeme ve vyhřáté troubě na 170° C asi 12–15 min. Bílky důkladně rozmícháme s cukrem a vanilkovým extraktem, část si odlijeme do mističek a přidáme ke každé jinou přírodní barvu. Do mísy s polevou pak obarvené polevy přilijeme, ale nerozmícháme je úplně, aby na sušenkách tvořily mapy. Sušenky v polevě namáčíme, dozdobíme sypáním a dáme uschnout.
Sušenkový vlak
Nebeský díl
Různé druhy sušenek „ze spíže“
Na slepení a dekoraci:
- zbylá čokoláda z balonků
- zbylá poleva ze sušenek
Na naplnění:
- ovoce a třeba i sušenky Galaxie
Sušenky slepujeme zbytkem čokolády a dáme ztuhnout do lednice. Plníme ovocem nebo jinými sušenkami.
Mrkvové šátečky s jahodovým tvarohem
Mrkvový díl
Těsto:
- 200 g mrkve
- 135 g másla
- 260 g hladké mouky
- 40 g řeckého jogurtu
- 6 g prášku do pečiva
- 1 g soli
- špetka skořice nebo kardamomu
Nádivka:
- 250 g tvarohu
- 60 g cukru
- 100 g jahod
- 5 g kukuřičného škrobu
Sypké ingredience rozdrobíme s máslem na drobenku, přidáme nastrouhanou mrkev a jogurt. Vypracujeme těsto, které dáme chladit do lednice. Do mísy dáme tvaroh cukr a škrob, opatrně vmícháme nakrájené kousky jahod. Z těsta vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme náplň, okraje potřeme vodou, přehneme napůl, přitlačíme je a dáme na pečicí papír na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 175° C 20–25 min.
Popkornová tyčinka
Mrkvový díl
- 75 g čerstvě upraženého popcornu
- 60 g medu
- 50 g arašídového másla
- 100 g sušených brusinek
- 20 g mrazem sušených malin
- 50 g pistáciových oříšků
Dokončení:
- 100 g bílé nebo ruby čokolády
- 100 g hořké čokolády
- 20 g mrazem sušených jahod
Opatrně rozpustíme v rendlíku med s arašídovým máslem a obalíme v tom sušené suroviny. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na plech a udusáme ji. Potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme sušenými jahodami a trochou pistácií. Dáme vychladit a pak nakrájíme ostrým nožem.
Ozdoby z mrkve
Mrkvový díl
- 1 velká mrkev
- 2 citróny (šťáva)
- lžička oleje
Různě tvarovanou nakrouhanou mrkev potřeme vodou s citronem, aby nehnědla.
Mechové cupcakes
Zahradnický díl
Těsto:
- 400 g čerstvého špenátu
- 4 vajíčka
- 150 g cukru krupice
- 150 g oleje
- 325 g hladké mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 1 bio pomeranč (šťáva a kůra)
Krém:
- 250 g tvarohu v kostce
- 125 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 malá bio limetka (šťáva a kůra)
Na dokončení:
- borůvky, maliny apod.
- jedlé květy
Do mixeru dáme vejce, olej a špenát, krátce rozmixujeme. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidáme nastrouhanou kůru i šťávu z bio pomeranče a rozmixovanou hmotu. Naplníme do tří čtvrtin formičky a pečeme v předehřáté troubě na 160° C cca 20–25min. Zkusíme špejlí, musí být po vytažení suchá. Na krém použijeme změklé máslo, které třeme s cukrem a nastrouhanou kůrou z bio limetky, vymačkáme do toho limetkovou šťávu a vmícháme tvaroh. Pár upečených cupcakes rozdrobíme a použijeme na ozdobu ostatních. Ty namažeme krémem, posypeme zeleným „mechem“ a dozdobíme ovocem.
Pečený pudinkový dort
Zahradnický díl
- 400 g listového máslového těsta
- máslo a hladká mouka na vymazání formy
Náplň:
- 1 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 125 g cukru krupice
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 50 g kokosových plátků
- 250 g malin
Na ozdobení:
- čerstvá bazalka
- 3 červená jablka
- 1 malý citrón
Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z listového těsta vyválíme kulatý plát, kterým formu vyložíme. Naplníme uvařeným pudinkem a pečeme dohněda v předehřáté troubě na 180° C cca 45–50 min. Odřízneme upečené přebytečné okraje těsta, které rozdrobíme na povrch. Přidáme také rozmělněné maliny, kousky kokosu a nakonec bazalku.
Čokoládové housenky z hroznového vína
Zahradnický díl
- 500 g menších kuliček hroznového vína bez semen
- 300 g hořké čokolády
- 50 g kakaového másla
- režná nit + jehla
Na dokončení:
- cukrové perličky na oči
- bílá čokoláda na postříkání
Kuličky vína navlékneme na nit a namáčíme do rozpuštěné čokolády. Necháme okapat a necháme oschnout. Dozdobíme perličkami (oči) a postříkáme bílou čokoládou.
Slanoví – slaný opak cukroví
Popletený díl
- 250 g tvarohu nebo nastrouhaného tvrdého sýra
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- špetka soli
- sezam, kmín nebo červená paprika
Všechny suroviny hněteme, těsto vyválíme na válu a vykrájíme různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, paprikou, sýrem či sezamem. Pečeme prudce na 190° C 10 min.
Sladký hamburger
Popletený díl
Těsto na bulky:
Stejné jako na loupáky
Čokoládové „maso“
- 50 g kakaa
- 50 g hladké mouky
- 200 g hořké čokolády
- 150 g másla
- 3 vejce
- špetka skořice
- špetka soli
Rozpustíme máslo i čokoládu, smícháme a přidáme mouku, kakao, skořici a nakonec vejce. Hmotu malou naběračkou rozdělíme na plech s pečicím papírem asi na 10 hromádek. Pečeme na 160° C 10–12 min. Prostředek by měl zůstat nedopečený.
Na kečup, hořčici a salát:
- smetanový tvarohový krém obarvený přírodními barvami na žluto a červeno
- hobliny z kokosu obarvené přírodní barvou na zeleno
- plátky čerstvých jahod (místo rajčete)
- „sýr“ z ananasu
Na dokončení:
- 1 vejce
- 50 g sezamových semínek
Loupáčky s domácím tvarohovým krémem
Popletený díl
Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 300 g mléka
- 90 g cukru krupice
- 10 g cukru s vanilkou
- 80 g másla
- 30 g droždí
- 5 g soli
- 1 větší vejce
Na dokončení:
- 1 vejce
- 50 g máku
Domácí smetanový tvarohový krém
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g smetany ke šlehání s 33 % tuku
- 25 g medu
- 1 vanilkový lusk
Nejprve si ze 100 g vlažného mléka, 100 g mouky a droždí smícháme kvásek, který necháme hodinu v teple vykynout. Vmícháme všechny ostatní ingredience a uhněteme těsto, které necháme zase hodinu kynout. Z poloviny budou loupáčky a z druhé bulky. Na loupáčky rozdělíme těsto na trojúhelníky a smotáme z nich loupáčky. Na plechu je postříkáme vodou, aby neoschly.
Z druhé poloviny těsta vytvarujeme 10 bulek a také je na plechu postříkáme vodou a necháme kynout až budou mít dvojnásobný objem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme: loupáky mákem, bulky sezamovým semínkem. Pečeme na 190° C 10–12 min.
Suroviny na krém vyšleháme dohromady a dáme do lednice, pak na vychladlé loupáky.
Duhové ovocné nanuky
Duhový díl
Červená vrstva:
- půlka většího banánu
- 75 g malin
- 40 g jogurtu
Oranžová vrstva:
- půlka většího banánu
- 75 g manga
- 40 g jogurtu
Žlutá vrstva:
- půlka většího banánu
- 75 g ananasu
- 40 g jogurtu
Zelená vrstva:
- půlka většího banánu
- hrst čerstvého špenátu
- 50 g ananasu
- 40 g jogurtu
Modrá vrstva:
- půlka většího banánu
- 20 g borůvek
- 1/2 lžičky modré spiruliny
- 60 g jogurtu
Fialová vrstva:
- půlka většího banánu
- 75 g borůvek
- 40 g jogurtu
Suroviny na každou barvu rozmixujeme zvlášť a ve škále barev duhy postupně plníme do nanukových tvořítek. Několik hodin pak mrazíme.
Duhový dort
Duhový díl
Korpus:
- 9 ks vajec
- 330 g cukru krupice
- 350 g hladké mouky
- 160 g oleje
- 12 g prášku do pečiva
- 2 g soli
- 1 g kurkumy
-
- gelové duhové barvy – růžová, oranžová, modrá, zelená, fialová
Sirup:
- 350 g pomerančového džusu
- 200 g voda
- 350 g cukr krupice
- 1 citron – kůra i šťáva
- 1 pomeranč – kůra i šťáva
- 1 celá skořice
- 1 ks badyánu
- několik anýzových semínek
Poleva:
- 150 g cukru moučky
- 30 g mučenkové šťávy
Na dokončení:
- 150 g meruňkového džemu
- jedlé sušené květy
- mrazem sušené ovoce
Do mísy dáme vajíčka, přidáme cukr a kurkumu, vyšleháme do krémového sněhu, přimícháme olej, mouku, prášek do pečiva a sůl. Mícháme rychle, aby se neudělaly hrudky. Hmotu rozdělíme do šesti misek a každou obarvíme malým množstvím gelové barvy. Každou pečeme zvlášť ve formě s pečicím papírem na dně v troubě předehřáté na 160° C 10–15 min. Zkusíme špejlí, zda se na ni nelepí těsto, pak je dopečeno. Na sirup smícháme všechny suroviny a přivedeme směs k varu. Korpusy skládáme podle barvy duhy: červenou potřeme polovinou meruňkového džemu, oranžovou polijeme třemi naběračkami horkého sirupu, žlutou zase stejným množstvím sirupu. I mezi růžovou, modrou a zelenou nalijeme sirup, jen na předposlední zbytek džemu a poslední (fialovou) nenamažeme ničím, jen zatížíme a dáme odpočinout do lednice. Cukr a šťávu smícháme a polijeme odleželý dort dozdobíme ovocem a zase dáme tuhnout do lednice.
Papoušková bábovka
Rovnovážný díl
Těsto:
- 5 ks vajec
- 250 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky
- 250 g smetany ke šlehání
- 200 g oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 g soli
- 4 různé pudinkové prášky
Všechny sypké suroviny kromě pudinku smícháme v míse. Přidáme postupně vejce, smetanu a olej a vymícháme do hladka. Hmotu rozdělíme do čtyř misek. Do každé přidáme jiný pudink a rozmícháme. Vlijeme postupně každou misku do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Troubu předehřejeme na 160° C a pečeme cca 50 minut. Špejlí zkusíme píchnout, když zůstane suchá, je bábovka hotová. Smícháme cukr s citronovou šťávou, polijeme vychladlou bábovku a dozdobíme barevnými máčky.
Pizza loďky
Rovnovážný díl
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g vody
- 10 g droždí
- 20 g olivového oleje
- 5 g soli
Náplň:
- 400 g rajčat
- 300 g barevných paprik
- 200g mozzarelly
- oregano, čerstvá bazalka
- ananas
Všechny suroviny smícháme a v teple necháme těsto vykynout. Kousky náplně smícháme. Těsto rozdělíme na 3–4 kusy, vyválíme obdélníky a jejich kraje zahneme. Naplníme a pečeme prudce při 250° C 12–15minut. Po upečení je potřeme olivovým olejem a dozdobíme bazalkou.
Ovocné špízy
Rovnovážný díl
- jakékoliv ovoce na špízy
- bambusová napichovátka (event. špejle)
Ovoce omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ty pak napichujeme střídavě na bambusová napichovátka.
Jedlé květináče s čokoládovou hlínou
Čokoládový díl
Hmota do květináčů:
- 250 g hladké mouky
- 65 g kakaa
- 125 g oleje
- 175 g třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 300 g strouhané mrkve
- 100 g strouhané bílé čokolády
- 5 g jedlé sody
- 5 g prášku do pečiva
- 2 g skořice
- 1 g soli
Nejprve smícháme sypké ingredience, vmícháme mrkev, olej a vejce a hmotou do ¾ naplníme květináče. V předehřáté troubě na 160° C pečeme pomalu 25–30min. Před vytažením z trouby zjistíme pomocí špejle, jestli se na ni už těsto nelepí. Když ne, vyndáme květináče z trouby.
Čokoládový krém:
- 200 g Lučiny
- 100 g cukru moučka
- 100 g mléčné čokolády
Lučina se smíchá s cukrem a do toho se vmíchá rozpuštěná čokoláda
Hlína:
- 120 g hladké mouky
- 40 g tmavého kakaa
- 80 g hnědého třtinového cukru
- 90 g másla
Prsty smícháme a rozdrobíme s máslem a rozprostřeme na pečící papír. Opatrně pečeme na 160° C 10–15min.
Na ozdobení
- Svazek jarní mrkve i s natí
- Malé květináče
Labutě v čokoládě
Čokoládový díl
Labutě:
- 4 velké bílky
- 10 g citronové šťávy
- 10 g kukuřičného škrobu
- 260 g cukru krupice
Čokoláda:
- 500 g mléka
- 1/2 čokoládového pudinku
- 50 g hořké čokolády
- 1 g soli
Vše na labutě vyšleháme do pevného sněhu, který nabíráme lžící a vaříme v horkém osoleném mléce cca 2 minuty z obou stran. Uvařené labutě vyjmeme z mléka, do kterého vmícháme pudink a čokoládu.
Čokoládové lanýže
Čokoládový díl
Lanýže:
- 200 g hořké čokolády
- 150 g smetany s 33 % tuku
- 25 g másla
- 20 g medu
Na obalení:
- 20 g kakaa
- 50 g sekaných pistáciových oříšků
- 20 g mrazem sušených malin
V hrnci rozehřejeme smetanu, máslo a med a nalijeme na čokoládu, která teplem povolí. Vymícháme, dáme ztuhnout na hodinu do lednice. Pak tvarujeme kuličky, které dle chuti obalujeme.