Frnk z hnízda

Nejčerstvější zprávy z ptačích hnízd aneb Copak se nám
dnes vylíhlo?

30. 6. 2018
30. 6. 2018
Stránka pořadu
Frnkni z hnízda
Frnkni z hnízda

Čáp
Čápi jsou chránění brodiví ptáci a jedni z největších v České republice. Vyznačují se dlouhým zobákem, nohama i krkem a širokými křídly. Díky těm jsou schopní létat na velké vzdálenosti, což se hodí například v zimě při letu do teplých krajin. Čápi se zdržují u louk, rybníků a blízko lidských obydlí, kde si na starých komínech občas staví až tunová hnízda z větví a klacků. Samice do hnízd snáší 3-5 vajec, která společně se samcem zahřívají. Když se čápata po 70 dnech osamostatní, živí se pak například malými hlodavci, hmyzem, žábami nebo užovkami.
Poštolka
Poštolky jsou naši nejběžnější dravci, jsou rezavě zbarvené a často je můžeme vidět jak se třepotají nad poli při lovu. Kromě polí se usazují u řídkých lesů a skalek, v posledních letech se nebojí zahnízdit ani na kostelích, balkonech či výklencích dálničních mostů. Tito malí sokolovití dravci svoji kořist usmrcují prudkým stiskem zobáku. Za den spořádají 2-3 malé hlodavce nebo ptáčky a dokrmují se i hmyzem. Samičky sedí měsíc na vajíčkách a samec jim nosí potravu. Pět týdnů po vylíhnutí opouští mláďata hnízdo a dožívají se až 16ti let.
Vlaštovka
Vlaštovky, malí ptáčci s vykrojeným ocasem a červeným hrdlem, sídlí na území celé ČR a rozšířeny jsou v Evropě, Asii, Africe i Americe. Létají rychle a loví pouze za letu. Během dešťů, kdy nelétá hmyz, trpí vlaštovky hladem. Hnízda staví z hlíny, stébel, chlupů a peří uvnitř lidských staveb. Samec nosí materiál a samice staví. Tito zpěvní ptáci mohou být viděni na drátech vysokého napětí, kde se shromažďují před odletem do zimovišť. Z těch se na jaře vracejí do starých hnízd a kladou vajíčka. Samička na nich sedí asi 14 dní, pro potravu pak létají oba rodiče.
Špaček
Špačci jsou zpěvní černí ptáci s purpurovým a zeleným leskem. Mláďata mají peří šedohnědé. Rádi obývají řidší lesy, parky a nebojí se zahnízdit v okolí lidských obydlí. Obvykle se uchylují do dutiny stromu, ale nepohrdnou ani budkou nebo dutinou na budově. V teplém období se živí larvami, brouky a dužnatými plody, po zbytek roku spíše rostlinami. Na 5-7 vejcích sedí oba rodiče asi 14 dní. Ptáčata domov opouští v půlce května a vydávají se připojit do většího hejna. Čeští špačci jsou většinou tažní, odlétají v říjnu a přilétají v únoru a březnu.

Fotogalerie

Pořad vznikl pod záštitou: