Ptačí rodinky

To nejzajímavější z ptačího světa

Fotogalerie

Špaček
  • zpěvný černý pták s purpurovým a zeleným leskem, mláďata mají peří šedohnědé
  • rádi obývají řidší lesy, parky a nebojí se zahnízdit v okolí lidských obydlí
  • v teplém období se živí larvami, brouky a dužnatými plody, po zbytek roku spíše rostlinami
  • na 5–7 vejcích sedí oba rodiče asi 12 dní, ptáčata domov opouští po zhruba 3 týdnech
  • špačci jsou většinou tažní, odlétají v říjnu a přilétají v únoru a březnu
Hnízdění špačků
  • rádi hnízdí v dutině stromu, také je ale občas můžeme najít v budce
  • hnízdo si staví až z tisíce větviček, kořínků a slámy, vnitřek hnízda má vystlaný chlupy a peřím
  • špaččí maminka klade 5–7 vajec a v sezení na vajíčkách se oba rodiče po půl hodině střídají
  • zajímavostí je, že vajíčka špaččích maminek jsou krásně světle modrá
  • mláďata se vylíhnou po zhruba 12 dnech, jsou holá a slepá, avšak už po 3 týdnech opouštějí své hnízdo, a pak hurá do světa
Krmení špaččích mláďat
  • rodiče mláďatům přichystají hnízdo, kde se o ně zhruba 3 týdny starají a krmí
  • špačkové rádi létají pro potravu na pastviny, kde sbírají něco k snědku i pro mláďata
  • ptačí rodiče nasbírají potravu do zobáků a takhle ji přenášejí do hnízda
  • rodiče se při krmení malých ptáčat střídají
  • ptáčata mají rády především brouky, červy, housenky, motýly nebo třeba žížaly
  • z rostlin si pochutnávají především na dužnatých plodech – třešních, vinné révě a bezu
Stěhování špačků
  • špaček patří mezi tažné neboli stěhovavé ptáky, a tak každý rok odlétá do teplých krajin
  • oblíbené zimoviště špačků je jižní Evropa a severní Afrika
  • každý rok odlétají v říjnu nebo listopadu, do Čech se zase vracejí v únoru až březnu
  • cestují rychlostí kolem 30 km/hod, rychlost zlepšuje vítr v zádech
  • rojení špačků mnohdy tvoří krásné obrazce na obloze
  • při letu se celé ptačí hejno chová jako jeden tvor, důvodem je obrana před predátory – ti útočí pouze na osamocené ptáky
Poštolka
  • sokolovitý dravec velikosti holuba
  • samec má modrošedou hlavu, vrch těla červenohnědý s tmavšími skvrnkami, mláďata a samice mají vrch těla i hlavu rezavohnědou
  • živí se hraboši, větším hmyzem, ptáky, plazy, ale i měkkýši
  • poštolka loví tak, že se svým třepotavým letem zastaví nad kořistí a poté se střemhlav řítí k zemi, kde uchopí svou kořist do pařátů
  • poštolka vlastní hnízda nestaví, využívá hnízda jiných ptáků
  • většina poštolek je stálých, část přelétavých
Poštolčí mláďata
  • od konce dubna do poloviny června se začínají v hnízdě objevovat první vejce
  • obvykle snese samička 4-6 vajec, na kterých sedí zhruba měsíc
  • vejce poštolek jsou červenohnědá s četnými tmavými skvrnami
  • poštolka vajíčka snáší postupně v několikadenních intervalech, a tak jsou mláďata různě velká
  • mláďata poštolek jsou krmena rodiči celý měsíc, poté se ještě týden učí lovit
  • zhruba v červenci jsou mláďata nucena opustit hnízdo a začít si hledat potravu sama bez pomoci svých rodičů
Krmení poštolek
  • oblíbenou potravou jsou hraboši, poštolky jsou tedy velmi užitečné pro naše zemědělství
  • živí se také větším hmyzem nebo drobnými ptáky, které často chytá ve vzduchu
  • zajímavostí je, že poštolka dokáže ulovit i holuba
  • poštolky jsou velmi vynalézavé, především co se týče lovení
  • poštolka loví tak, že se svým třepotavým letem zastaví nad kořistí a poté se střemhlav řítí k zemi, kde uchopí svou kořist do pařátů
  • někdy také poštolky sedí na okapu nad hnízdem rorýsů, a jakmile spatří ptačí hlavu, vytáhne kořist z hnízda
Vlaštovka obecná
  • charakteristický je dlouhý vidlicovitý ocas a dlouhá křídla, je tedy výborně přizpůsobena pohybu ve vzduchu
  • svrchní strana těla je zbarvena do modra, hruď a břicho jsou bílé
  • jedná se o zpěvného ptáka, který neustále cvrliká
  • vlaštovky hnízdí v blízkosti lidských staveb - hnízda přilepují pod krovem na stěny uvnitř domů, dokonce i v místnostech, kde se zdržují lidé
  • loví potravu ve vzduchu, během léta pochytá až půl miliónu much či jiného hmyzu
  • přílet vlaštovek symbolizuje začátek jara
Krmení vlaštovek
  • vlaštovky loví potravu ze vzduchu, a tak jsou velmi závislé na počasí, když prší, hmyz nelétá, a tak vlaštovky trpí hladem
  • během léta vlaštovka pochytá až půl milionu much nebo jiného hmyzu
  • mláďata krmí oba rodiče po dobu dvou až tří týdnů
  • rodič přilítá do hnízda, aby nakrmil vždy jen jedno mládě, takhle postupuje do té doby, dokud nenakrmí všechna mláďata
  • po opuštění hnízda se mláďata ještě na noc k rodičům vracejí, poté jsou už ale matkou vyháněna a ponoukána k samostatnému životu
Čáp bílý
  • charakteristický je svým dlouhým krkem a dlouhýma nohama
  • je zbarven do bílé barvy, letky má však černé a zobák a nohy červené
  • typické je jeho klapání zobákem
  • rozpětí křídel má okolo 2 metrů
  • hnízdí na vyvýšených místech (komínech, střechách, sloupech elektrického vedení…)
  • čáp loví za chůze, jeho nejoblíbenější potravou jsou žáby, hraboši, krtci, užovky nebo hmyz
Hnízdění čápů
  • čapí hnízda jsou poměrně velká, v průměru mají okolo jednoho metru
  • čápi hnízdí jedenkrát do roka
  • snášejí dvě až šest vajec, v sezení na vajíčkách se oba rodiče střídají po dobu zhruba jednoho měsíce
  • čápi svá mláďata krmí nejrůznějším hmyzem, žížalami nebo žábami
  • hnízdí na vyvýšených místech (komínech, střechách, sloupech elektrického vedení…)
  • koncem léta odlétají čápi za teplem, překonají vzdálenost až 10 000 km
Ptačí zajímavosti
  • nejmenším ptákem na světě je kalypta nejmenší, jedná se o kolibříka žijícího na Kubě
  • nejmenším ptákem v Čechách je králíček obecný
  • největším ptákem na světě je pštros dvouprstý, váží více než 100 kg
  • největší rozpětí křídel má albatros stěhovavý, v průměru okolo 3 m
  • emu klade vejce, která mění barvu – nejprve jsou zelená, později černá
  • nejnebezpečnějším nepřítelem ptáků je člověk

Krmítko z grepu

Budeš potřebovat:

  • grapefruit
  • ptačí zob
  • provázek
  • lžíci
  • nůžky
  • nůž
Krmítko z grepu

1.
Uřízni horní třetinu grepu a dužinu vydlabej lžící.

Krmítko z grepu

2.
Ustříhni čtyři stejně dlouhé kousky provázku, v grepu udělej nůžkami čtyři malé dírky. Provázky jimi provlékni a zauzluj na dvakrát, aby dobře držely.

Krmítko z grepu

3.
Pevně svaž konce provázků a grep naplň směsí semínek.

Krmítko z grepu

4.
Pověs krmítko na strom a vyhlížej první strávníky!

Krmítko z grepu