Draci v hrnci

Oskar a jeho dračí kamarádi
jsou v kuchyni jako doma!

Neděle 09:00
Sendvič není toust, to ví každý chroust
Sendvič není toust, to ví každý chroust
Stránka pořadu
Dračí kuchyně
Dračí kuchyně

Moderátoři

Oskar Juchelka
První úspěch zaznamenal Oskar na prknech Národního divadla moravskoslezského ve hře Trable s Harrym v roli Abie Rogerse. Oskar mluví perfektně anglicky, je žákem International School of Ostrava, bez zaváhání rozklepne vajíčko nebo obrátí ve vzduchu palačinku. Červenou barvu z vlasů si po každém natáčení pečlivě umývá.
Barča již ve svých sedmi letech natáčela pohádky pro TV Regina, ve kterých hrála hlavní role. Účinkuje v divadelních představeních O třech přadlenách a O cukrovém drakovi a s velkým úspěchem moderuje koncerty kytarové školy Jiřího Bardy Bardáček. Jezdí na koni, miluje zvířata a ráda mluví Oskarovi do vaření.
Míša Tomešová
Už od útlého dětství se pohybuje před kamerou, ve čtyřech letech začínala v dětských pořadech, hrála na flétnu, klavír, navštěvovala balet a dramatický kroužek. Jako devítiletá hrála v seriálu O ztracené lásce, později v televizním filmu Deník šílené manželky a významná byla její role v seriálu HBO Terapie. Vystudovala hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři. V současné době hraje v několika seriálech a naplno se věnuje muzikálovému herectví (např. Mauglí, Rent, Pomáda, aj.)
Bezlepková Šup Šup buchta
Ingredience:
4 celá vejce, 30 dkg cukru, 1 bezlepkový prášek do pečiva, vanilka, 2 lžíce kakaa, 15 dkg rozpuštěného rostlinného tuku (např. Hera), 40 dkg bezlepkové mouky (např. Jizerka), ovocný kompot (broskve, meruňky)

Postup:
Vejce smícháme s cukrem a kakaem. Poté přidáme rozpuštěný tuk a pokrájené ovoce i se šťávou.
Do celé směsi nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva a vanilku. Pečeme na plechu s pečícím papírem asi 30 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí můžeme pocukrovat nebo polít čokoládou. (Pokud použijete čokoládu na polevu, zkontrolujte, zda je bezlepková.)
Kosmatice se sedmikráskovým salátem a bylinkovým dipem
Ingredience na Kosmatici:
Květy černého bezu, ¼ l mléka, 2 vejce, špetka soli, 120 g hladké mouky, slunečnicový olej

Příprava:
V míse rozmixujte mouku, mléko, vejce a špetku soli. Těsto by mělo být tekuté, ne příliš řídké, prostě stejné jako palačinkové. Vezměte květ černého bezu za stopku a namočte jej pořádně do těsta. Když je květ pořádně obalený, dejte ho péct jako řízek na rozpálený olej na pánvičce. Kosmatici opečte z obou stran, vytáhněte z pánvičky a položte na ubrousek, aby přebytečný tuk okapal. Mezitím si připravte salát ze sedmikrásek.

Ingredience na Sedmikráskový salát:
200 g sedmikrásek (květy i listy), 150 g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 1 citron, sůl
Ingredience na DIP:
1 zakysaná smetana, sůl, 1 stroužek česneku

Příprava:
Nastrouhejte mrkev a přidejte k ní nasekané rostlinky sedmikrásek. Vymačkejte citron, šťávu smíchejte s olivovým olejem, salát zakápněte a pořádně promíchejte. Nakonec ještě salát lehce osolte.
Smíchejte zakysanou smetanu s jedním stroužkem rozmačkaného česneku a ½ lžičkou soli.
Zeleninový salát s lososem a opečenou bagetkou
Ingredience na salát:
1 ledový salát, 250 g cherry rajčátek, 1 žlutá paprika, 50 g rucoly, 2 vejce, olivový olej, sůl

Ingredience na rybu:
400 g čerstvého lososa, koření na lososa, olivový olej, citron, sůl

Bagetky:
2 až 4 italské bagetky (podle velikosti), bylinkové máslo (máslo a koření na bylinkové máslo)

Postup:
Lososa omyjeme a nakrájíme na kostky. Pokapeme citronem. Na pánvi necháme rozehřát olej s kořením a se solí. Kostky lososa na rozehřátém oleji rychle orestujeme. Nakrájenou zeleninu promícháme v míse, zakapeme olejem a posolíme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Bagetku rozkrojíme, pomažeme bylinkovým máslem a necháme opéct v troubě.
Krevety s batáty
Ingredience:
300 g krevet, hrst lístků šalvěje, hrstka petržele, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla na krevety a 2 lžíce másla do pyré, 300 g brambor, 200 g batát (1 velká batáta), 100 ml mléka

Postup:
Brambory s batáty oloupeme a dáme dohromady vařit. Doba se může lišit podle typu brambor, ale obvykle to trvá zhruba 15 minut. Krevety vložíme do misky, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a zamícháme.
Jakmile se brambory s batáty dovaří, připravíme z nich pyré:
Nejdříve je rozšťoucháme s máslem, pak přilijeme trochu mléka a pomocí metličky vyšleháme. Rozpálíme pánev, přidáme trochu olivového oleje a opékáme.
Pak přisypeme krevety. Těsně před koncem přihodíme máslo a ještě chviličku na pánvičce necháme.
Eintopf
Ingredience:
3 mrkve, půlka celeru (nebo jeden menší), 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 100 g červené čočky, 150 g kuřecích řízků, 1 cibule, 2 stroužky česneku, petrželková nať, 3 lžíce olivového oleje, koření: sladká paprika, majoránka, sůl

Postup:
Čočku namočíme na pár hodin do vody. Připravíme si velký hrnec a v něm na oleji necháme jemně zesklovatět cibulku, přidáme česnek a postupně na kostičky nakrájené maso, koření a na kostičky pokrájenou papriku. Chvíli orestujeme a poté necháme podusit pod pokličkou zalité vařící vodou do dvou třetin hrnce. Potom přidáme scezenou červenou čočku a posléze ještě na kostičky pokrájenou mrkev a celer. Přidáme vodu tak, aby vše bylo ponořené, a necháme ještě 20 minut vařit. Po té osolíme a přidáme najemno nakrájenou petrželku.

Eintopf je velmi hustá polévka podávaná jako hlavní jídlo. Patří mezi nejstarší tradiční německá jídla, ale varianty jsou známé i ve Francii a jinde. Receptů na výborný eintopf je nepřeberné množství. Většina se skládá z masa (i mletého) či klobásy, zeleniny a luštěnin.
Domácí instantní kaše
Ingredience:
500 g jemných ovesných vloček, 200 g sušeného mléka, 130 g třtinového cukru (sladit se dá i rozinkami), 100 g sušených meruněk, trochu oleje (případně můžete obměnit sušenými jablky, skořicí, kakaem, ...)

Příprava:
Na velké pánvi rozehřejeme olej a vločky na něm chvilku opražíme. Smícháme (nasucho!) sušené mléko s cukrem (cukr můžeme v hmoždíři ještě trochu nadrtit). Pak smícháme s vločkami (nemusíme čekat, než zchladnou). Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájené sušené meruňky, smícháme a je to. Pokud chceme hotovou instantní kaši jíst, zalijeme ji trochou horké vody.
Hrstková polévka a placky z pšeničné mouky
Ingredience:
zbytek oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, hrst rýže, hrst ovesných vloček, hrst červené čočky, 2 mrkvičky, kousek celeru, perželová nať, majoránka, sůl.
Na placky z pšeničné mouky: 250 g hladké mouky, voda, sůl a pár kapek oleje na vymazání plechu.

Příprava polévky:
Namočíme čočku do vody. Očistíme zeleninu. Na rozehřátý olej dáme do hrnce nakrájenou cibulku a po jemném osmažení přidáme ovesné vločky. Chvíli orestujeme a zalejeme vařící vodou. Pak přidáme čočku a rýži. Vaříme 15 min. Mrkev a celer nastrouháme najemno a přidáme do polévky. Po chvíli přidáme nadrcený česnek, bylinky, sůl.

Příprava placek:
Mouku dáme do mísy, osolíme a přidáme vodu tak, aby nám vzniklo husté těsto, které rukou vypracujeme a necháme uležet. Mezi tím, co se vaří polévka, uděláme z těsta tenké placky. K výrobě si můžeme potřít ruce a podklad olejem, aby se nám těsto nelepilo. Plech vymažeme olejem a dáme na něj placky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a placky pečeme cca 10 minut. Měly by zůstat světlé.
Sendviče
Svačinový sendvič
Ingredience:
4 plátky toastového chleba (např. americký celozrnný), vejce, olej, máslo, šunka, plátkový sýr, kadeřavý salát, rukola, salátová okurka nakrájená na kolečka

Postup:
Na pánvičce rozehřejte trochu oleje a rozklepněte vejce. Usmažte volské oko. Potřete plátky toustového chleba máslem a pak na něj dejte salám, volské oko a nahoru plátek sýra. Nakonec ještě přidejte pár plátků natenko nakrájené okurky a saláty: kadeřavý a pár lístků rukoly. Potom přiložte vrchní plátek chleba.

Sendvič na sladko s tvarohem a malinami
Ingredience:
4 lžíce sladkého tvarohu (např. termix), máslo, maliny, toustový chléb

Postup:
Namažte dva krajíčky toustového chleba lehce máslem. Jeden krajíček pak otočte na suchou stranu a namažte ho oslazeným tvarohem. Přidejte maliny. Přiklopte toust druhým plátkem chleba tak, aby máslem namazaná strana byla nahoře. Toust vložte do toustovače a zapékejte 3-4 minuty.

Fotogalerie z natáčení

Archiv receptů