Draci v hrnci

Oskar a jeho dračí kamarádi
jsou v kuchyni jako doma!

Žádný kuchař z Indie bez koření nežije!
Žádný kuchař z Indie bez koření nežije!
Stránka pořadu
Dračí Vánoce
Dračí Vánoce
Dračí kuchyně
Dračí kuchyně

Moderátoři

Oskar Juchelka
První úspěch zaznamenal Oskar na prknech Národního divadla moravskoslezského ve hře Trable s Harrym v roli Abie Rogerse. Oskar mluví perfektně anglicky, je žákem International School of Ostrava, bez zaváhání rozklepne vajíčko nebo obrátí ve vzduchu palačinku. Červenou barvu z vlasů si po každém natáčení pečlivě umývá.
Barča již ve svých sedmi letech natáčela pohádky pro TV Regina, ve kterých hrála hlavní role. Účinkuje v divadelních představeních O třech přadlenách a O cukrovém drakovi a s velkým úspěchem moderuje koncerty kytarové školy Jiřího Bardy Bardáček. Jezdí na koni, miluje zvířata a ráda mluví Oskarovi do vaření.
Míša Tomešová
Už od útlého dětství se pohybuje před kamerou, ve čtyřech letech začínala v dětských pořadech, hrála na flétnu, klavír, navštěvovala balet a dramatický kroužek. Jako devítiletá hrála v seriálu O ztracené lásce, později v televizním filmu Deník šílené manželky a významná byla její role v seriálu HBO Terapie. Vystudovala hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři. V současné době hraje v několika seriálech a naplno se věnuje muzikálovému herectví (např. Mauglí, Rent, Pomáda, aj.)
Bezlepková Šup Šup buchta
Ingredience:
4 celá vejce, 30 dkg cukru, 1 bezlepkový prášek do pečiva, vanilka, 2 lžíce kakaa, 15 dkg rozpuštěného rostlinného tuku (např. Hera), 40 dkg bezlepkové mouky (např. Jizerka), ovocný kompot (broskve, meruňky)

Postup:
Vejce smícháme s cukrem a kakaem. Poté přidáme rozpuštěný tuk a pokrájené ovoce i se šťávou.
Do celé směsi nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva a vanilku. Pečeme na plechu s pečícím papírem asi 30 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí můžeme pocukrovat nebo polít čokoládou. (Pokud použijete čokoládu na polevu, zkontrolujte, zda je bezlepková.)
Kosmatice se sedmikráskovým salátem a bylinkovým dipem
Ingredience na Kosmatici:
Květy černého bezu, ¼ l mléka, 2 vejce, špetka soli, 120 g hladké mouky, slunečnicový olej

Příprava:
V míse rozmixujte mouku, mléko, vejce a špetku soli. Těsto by mělo být tekuté, ne příliš řídké, prostě stejné jako palačinkové. Vezměte květ černého bezu za stopku a namočte jej pořádně do těsta. Když je květ pořádně obalený, dejte ho péct jako řízek na rozpálený olej na pánvičce. Kosmatici opečte z obou stran, vytáhněte z pánvičky a položte na ubrousek, aby přebytečný tuk okapal. Mezitím si připravte salát ze sedmikrásek.

Ingredience na Sedmikráskový salát:
200 g sedmikrásek (květy i listy), 150 g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 1 citron, sůl
Ingredience na DIP:
1 zakysaná smetana, sůl, 1 stroužek česneku

Příprava:
Nastrouhejte mrkev a přidejte k ní nasekané rostlinky sedmikrásek. Vymačkejte citron, šťávu smíchejte s olivovým olejem, salát zakápněte a pořádně promíchejte. Nakonec ještě salát lehce osolte.
Smíchejte zakysanou smetanu s jedním stroužkem rozmačkaného česneku a ½ lžičkou soli.
Zeleninový salát s lososem a opečenou bagetkou
Ingredience na salát:
1 ledový salát, 250 g cherry rajčátek, 1 žlutá paprika, 50 g rucoly, 2 vejce, olivový olej, sůl

Ingredience na rybu:
400 g čerstvého lososa, koření na lososa, olivový olej, citron, sůl

Bagetky:
2 až 4 italské bagetky (podle velikosti), bylinkové máslo (máslo a koření na bylinkové máslo)

Postup:
Lososa omyjeme a nakrájíme na kostky. Pokapeme citronem. Na pánvi necháme rozehřát olej s kořením a se solí. Kostky lososa na rozehřátém oleji rychle orestujeme. Nakrájenou zeleninu promícháme v míse, zakapeme olejem a posolíme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Bagetku rozkrojíme, pomažeme bylinkovým máslem a necháme opéct v troubě.
Krevety s batáty
Ingredience:
300 g krevet, hrst lístků šalvěje, hrstka petržele, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla na krevety a 2 lžíce másla do pyré, 300 g brambor, 200 g batát (1 velká batáta), 100 ml mléka

Postup:
Brambory s batáty oloupeme a dáme dohromady vařit. Doba se může lišit podle typu brambor, ale obvykle to trvá zhruba 15 minut. Krevety vložíme do misky, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a zamícháme.
Jakmile se brambory s batáty dovaří, připravíme z nich pyré:
Nejdříve je rozšťoucháme s máslem, pak přilijeme trochu mléka a pomocí metličky vyšleháme. Rozpálíme pánev, přidáme trochu olivového oleje a opékáme.
Pak přisypeme krevety. Těsně před koncem přihodíme máslo a ještě chviličku na pánvičce necháme.
Eintopf
Ingredience:
3 mrkve, půlka celeru (nebo jeden menší), 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 100 g červené čočky, 150 g kuřecích řízků, 1 cibule, 2 stroužky česneku, petrželková nať, 3 lžíce olivového oleje, koření: sladká paprika, majoránka, sůl

Postup:
Čočku namočíme na pár hodin do vody. Připravíme si velký hrnec a v něm na oleji necháme jemně zesklovatět cibulku, přidáme česnek a postupně na kostičky nakrájené maso, koření a na kostičky pokrájenou papriku. Chvíli orestujeme a poté necháme podusit pod pokličkou zalité vařící vodou do dvou třetin hrnce. Potom přidáme scezenou červenou čočku a posléze ještě na kostičky pokrájenou mrkev a celer. Přidáme vodu tak, aby vše bylo ponořené, a necháme ještě 20 minut vařit. Po té osolíme a přidáme najemno nakrájenou petrželku.

Eintopf je velmi hustá polévka podávaná jako hlavní jídlo. Patří mezi nejstarší tradiční německá jídla, ale varianty jsou známé i ve Francii a jinde. Receptů na výborný eintopf je nepřeberné množství. Většina se skládá z masa (i mletého) či klobásy, zeleniny a luštěnin.
Domácí instantní kaše
Ingredience:
500 g jemných ovesných vloček, 200 g sušeného mléka, 130 g třtinového cukru (sladit se dá i rozinkami), 100 g sušených meruněk, trochu oleje (případně můžete obměnit sušenými jablky, skořicí, kakaem, ...)

Příprava:
Na velké pánvi rozehřejeme olej a vločky na něm chvilku opražíme. Smícháme (nasucho!) sušené mléko s cukrem (cukr můžeme v hmoždíři ještě trochu nadrtit). Pak smícháme s vločkami (nemusíme čekat, než zchladnou). Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájené sušené meruňky, smícháme a je to. Pokud chceme hotovou instantní kaši jíst, zalijeme ji trochou horké vody.
Hrstková polévka a placky z pšeničné mouky
Ingredience:
zbytek oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, hrst rýže, hrst ovesných vloček, hrst červené čočky, 2 mrkvičky, kousek celeru, perželová nať, majoránka, sůl.
Na placky z pšeničné mouky: 250 g hladké mouky, voda, sůl a pár kapek oleje na vymazání plechu.

Příprava polévky:
Namočíme čočku do vody. Očistíme zeleninu. Na rozehřátý olej dáme do hrnce nakrájenou cibulku a po jemném osmažení přidáme ovesné vločky. Chvíli orestujeme a zalejeme vařící vodou. Pak přidáme čočku a rýži. Vaříme 15 min. Mrkev a celer nastrouháme najemno a přidáme do polévky. Po chvíli přidáme nadrcený česnek, bylinky, sůl.

Příprava placek:
Mouku dáme do mísy, osolíme a přidáme vodu tak, aby nám vzniklo husté těsto, které rukou vypracujeme a necháme uležet. Mezi tím, co se vaří polévka, uděláme z těsta tenké placky. K výrobě si můžeme potřít ruce a podklad olejem, aby se nám těsto nelepilo. Plech vymažeme olejem a dáme na něj placky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a placky pečeme cca 10 minut. Měly by zůstat světlé.
Sendviče
Svačinový sendvič
Ingredience:
4 plátky toastového chleba (např. americký celozrnný), vejce, olej, máslo, šunka, plátkový sýr, kadeřavý salát, rukola, salátová okurka nakrájená na kolečka

Postup:
Na pánvičce rozehřejte trochu oleje a rozklepněte vejce. Usmažte volské oko. Potřete plátky toustového chleba máslem a pak na něj dejte salám, volské oko a nahoru plátek sýra. Nakonec ještě přidejte pár plátků natenko nakrájené okurky a saláty: kadeřavý a pár lístků rukoly. Potom přiložte vrchní plátek chleba.

Sendvič na sladko s tvarohem a malinami
Ingredience:
4 lžíce sladkého tvarohu (např. termix), máslo, maliny, toustový chléb

Postup:
Namažte dva krajíčky toustového chleba lehce máslem. Jeden krajíček pak otočte na suchou stranu a namažte ho oslazeným tvarohem. Přidejte maliny. Přiklopte toust druhým plátkem chleba tak, aby máslem namazaná strana byla nahoře. Toust vložte do toustovače a zapékejte 3-4 minuty.
Zapečená zelenina se semínky a oříšky
Ingredience:
70 g posekaných lískových oříšků, lžíce slunečnicových semínek, lžička sezamových semínek, 5 vajec, 150 g anglické slaniny, 600 g brambor, 200 g strouhaného parmazánu (sýr), 400 g brokolice, 200 g petržele, 1 malý květák, 2 lžíce mražených bylinek, lžíce sterilovaného křenu, 400 ml mléka, sůl

Postup:
Petržel nakrájíme na větší kostky, oloupané brambory rozkrájíme na plátky. Květák i brokolici rozebereme na malé růžičky. Brambory a petržel vaříme v osolené vodě asi 5 minut, pak vyndáme. Do vývaru dáme květák a brokolici a vaříme asi 3 minuty, vyndáme a necháme okapat. Slaninu rozkrájíme na kostičky a rozškvaříme na rozehřáté pánvi. Pak přidáme brambory, zeleninu, lískové oříšky a slunečnicová semínka, promícháme a hned naplníme do vymazané zapékací formy. Vejce rozšleháme v mléce, vmícháme 100 g strouhaného sýra, bylinky, křen, sezam a osolíme. Zeleninu přelijeme vaječným mlékem, posypeme zbytkem sýra a zapékáme v troubě asi 50 minut na 180 °C (v horkovzdušné cca na 160 °C).
Lucčiny kočičky
Ingredience:
150 g másla, 500 ml mléka, 50 g droždí, 1 g šafránu (lze vynechat nebo nahradit kurkumou), 250 g tvarohu baleného v kostce, 100 g krupicového cukru, 1/2 lžičky soli, 700 g hladké mouky
Na potření a ozdobu: 1 prošlehané vejce, 100 g rozinek

Postup:
V rendlíčku rozpustíme máslo. Přilijeme mléko a zahřejeme na teplotu lidského těla. Do mísy rozdrobíme droždí, přisypeme šafrán. Zalijeme mlékem s máslem a vše dobře promícháme. Přidáme tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypáváme mouku tak, abychom mohli pohodlně vypracovat hladké a vláčné těsto. Necháme kynout asi 30–40 minut. Těsto prohněteme a rozdělíme na 35–50 dílů. Z dílků vyválíme hádky a z nich tvarujeme esíčka či jiné tvary. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pak necháme kočičky ještě 30 minut kynout na plechu. Mezitím předehřejeme troubu na 225 °C. Kočičky potřeme vejcem a v závitech ozdobíme rozinkami. Pečeme uprostřed trouby asi 8 minut.
Krocan s kaštanovou nádivkou
Ingredience:
Krocan, 100g másla, sůl
Kaštanová nádivka: 200g jedlých kaštanů (povaříme a oloupeme), ½ lžičky moučkového cukru, 140g másla, 4 vejce, 5 housek nebo veky, mléko (na namočení housek), muškátový květ, sůl

Příprava:
Nejprve si připravte nádivku: Máslo se žloutky a cukrem utřete do pěny. Potom přidejte předem namočené kousky housek v mléku, koření, sůl a najemno posekané a předem povařené kaštany. Jemně osolte a přidejte špetku muškátového květu. Krocana pečlivě umyjte a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolte ho ze všech stran i uvnitř. Křídla krocana natáhněte dozadu a stehna svažte k trupu pevným motouzem.
Krocana naplňte nádivkou. Jakmile je krocan naplněn a zašit, nebo sepnut, položte ho do pekáče s máslem. Za občasného podlévání ho pečte v předem vyhřáté troubě, a to zhruba 3 hodiny (záleží na typu trouby a velikosti krocana).
Popcornové koule
Ingredience:
60 ml zlatého sirupu, 2 lžíce másla + trocha na potření rukou, 120 g moučkového cukru, 50 g mini marshmallows, 110 g zlatých rozinek (propláchnutých), špetka soli, 100 g neochuceného popcornu, moučkový cukr na obalení

Příprava:
Zlatý sirup, máslo, moučkový cukr a marshmallows dejte do menšího hrnce a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu. Vařte 5–10 minut, aby směs zhoustla a měla konzistenci sirupu. Přidejte rozinky a špetku soli. Sundejte z ohně a pomocí gumové stěrky vmíchejte popcorn tak, aby byl ve směsi řádně obalený. Potřete si ruce máslem a tvarujte ze směsi koule velikosti golfového míčku. Pomocí špejle koulí protáhněte šňůrku, abyste ji mohli zavěsit a na závěr ji obalte v moučkovém cukru a posypte nastrouhanou čokoládou. Chcete-li mít koule tmavé, přidejte holandské kakao a pak je obalte ve skořicovém cukru.
Hanácká syrnica
Ingredience:
7,5 dl mléka, 2 ks olomouckých tvarůžků, 30 g másla, 2,5 dl vody, sůl, kmín, 250 g suššího tvarohu, brambory vařené ve slupce

Postup:
Nejdříve provařte mléko s vodou, solí a kmínem. Přidejte máslo a tvarůžky nakrájené na kostičky. Vařte mírným varem asi 5 minut, až se vše spojí. Poté odstavte hrnec z plotny a do horké tekutiny ještě rozdrobte tvaroh. Hanáckou syrnicu podávejte s brambory, které uvaříte zvlášť ve slupce.
Bryja a zelné lívance
Bryja
Ingredience:
1 kg očištěných jablek a hrušek, krupicový cukr, mletá skořice, 4 hřebíčky, 200 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky

Postup:
Hrušky a jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kusy. Vložte do pánve, podlijte trochou vody, přidejte cukr, skořici, hřebíčky a přiveďte k varu. Hned vmíchejte smetanu s rozkvedlanou moukou, provařte 20 minut a podávejte.

Zelné lívance
Ingredience:
1/2 kostky droždí, 1 lžíce krystalového cukru, 200 ml mléka, 50 g másla, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 2 hrnky nakrájeného čerstvého zelí, 30 g másla, špetka pepře, trochu krystalového cukru, sůl, máslo na opečení

Postup:
Droždí rozetřete s krystalovým cukrem, přilejte vlažné mléko, ve kterém jste rozpustili máslo, přidejte vejce a mouku. Vše smíchejte v polotekuté těsto a nechte kynout. Během kynutí najemno nakrájejte zelí a orestuje na másle, ochuťte mletým pepřem, špetkou cukru a solí. Chvilku poduste a nechte zchladnout. Do vykynutého těsta přimíchejte zelí a na másle pečte lívance z obou stran dozlatova.
Valašský kontrabáš
Ingredience:
Pohanka – kroupa nebo lámanka asi 1/2 balíčku, 1 kg brambor, kmín, 2 cibule, 1 palička česneku, asi 200 g uzeniny (uzené maso, klobáska či slanina, ale nejlepší je směs), sůl, pepř, majoránka, sádlo

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka. Pohanku propereme a uvaříme jako rýži: na 1 díl pohanky 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Na sádle zpěníme obě nakrájené cibule, přidáme uzeninu na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme - kořením nešetříme, jídlo by bylo nevýrazné. Dáme do pekáčku vymazaného sádlem a zapečeme v horké troubě. Servírujeme se salátem z kysaného zelí.
Slané bramborové koblihy
Ingredience:
14 dkg vařených strouhaných brambor, 14 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 3,5 dkg tuku, 1 dkg droždí, špetka soli, 1 velkou lžíci mléka

Postup:
Nastrouháme uvařené brambory. K nastrouhaným bramborám přisypeme mouku, přidáme žloutky, tuk, droždí a sůl mléko. Zpracujeme těsto. Těsto rozválíme, vykrojíme kolečka, která plníme směsí najemno nakrájeného salámu, šunky nebo uzeného špeku s opečenou cibulkou a česnekem. Pozor, musí to být téměř nasucho, aby náplň nepromáčela těsto. Koblížky uzavřeme a předpečeme na plechu v troubě, aby nám bramborové těsto nesálo tuk. Předpečené pak dáme smažit do rozpáleného tuku, osušíme v ubrousku. Servírujeme se zelným salátem.
Šumavské zelníky
Ingredience:
750 g brambor, 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 200 g kysaného zelí, 100 g libové slaniny, 1 malá cibule, sůl, mouka na vyválení, 2 lžíce sádla

Postup:
Předem uvařené brambory nastrouháme na vál, přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl, zamícháme a vypracujeme těsto. To rozdělíme na 12–16 dílků, dílky plníme podušeným zelím se slaninou a cibulkou, pečlivě uzavřeme a v osolené vodě vaříme 8–10 minut.
Plzeňský báč
Ingredience:
½ l mléka, kostka droždí, 3 vejce, více než ½ skleničky od hořčice oleje (½ šálku), 3 velké vařené nastrouhané brambory (mohou být i čerstvě vařené, teplé), česnek, majoránka, sůl, může být pepř

Postup:
Polohrubé mouky dáme tolik, aby těsto bylo tužší než na lívance, ale řidší než na buchty. Do těsta postupně zamícháme všechny suroviny. Těsto pořádně propracujeme vařečkou. Necháme alespoň hodinku kynout v teple. Ještě jednou těsto důkladně promícháme a dáme na plech (nelijeme, ale roztíráme). Necháme ještě 15–20 minut dokynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C dozlatova, mezi pečením 2krát pomažeme rozpuštěným máslem. Servíruje se salátem, nebo s tím, co máme rádi.
Horácké mrkvance
Ingredience:
50–200 ml mléka na kvásek, 100 g krupicového cukru, 42 g droždí (1 kostka), 250 g hladké mouky + na poprášení, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g másla a ½ lžíce sádla, 2 žloutky, rozšlehaný bílek a rozpuštěné máslo na potření, moučkový cukr na posypání, máslo, mrkev, krupicový a vanilkový cukr, fenykl, pepř, mletý mák
Postup:
Do části vlažného a mírně oslazeného mléka rozdrobte droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, zbývající cukr, rozpuštěné a vychladlé máslo se sádlem, žloutky a kvásek. Postupně přilévejte zbývající vlažné mléko a vypracujte pružné a hladké těsto.
Poprašte ho hladkou moukou, přikryjte ohřátou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Mezitím si připravte náplň. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte jemně nastrouhanou mrkev, krupicový i vanilkový cukr, fenykl a pepř, duste asi 10 minut. Nechte vychladnout. Pokud mrkev pustila příliš mnoho šťávy, můžete ji slít anebo ponechat a zahustit hrstí mletého máku.

Vykynuté těsto dejte na vál, tvořte z něj placky, plňte je mrkvovou náplní a dobře zabalte jako buchty. Pokládejte je na vymaštěný plech dost od sebe, aby se nespekly.
Nechte je ještě 15 minut nakynout a potřete je bílkem. Pečte je asi půl hodiny dozlatova v troubě předehřáté na 180°C. Ještě teplé bochánky potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.
Slovácký šumajstr
Ingredience:
hrnek fazolí, hrnek krup, 2 cibule, 2 stroužky česneku, vrchovatá lžíce sádla, sůl, pepř, lžíce majoránky
Postup:
Přes noc namočené fazole uvaříme doměkka. Vodu nesolíme. V osolené vodě uvaříme kroupy. Na sádle osmahneme obě nakrájené cibule, na závěr přidáme jeden rozdrcený stroužek česneku. Jakmile se česnek rozvoní, smícháme obsah pánve se scezenými fazolemi a kroupami. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a přidáme druhý rozdrcený stroužek česneku. Dáme do pekáčku vymazaného sádlem a zapečeme v horké troubě. Servírujeme s nakládanou okurkou.
Krušnohorské brambrdle
Ingredience:
30 dkg brambor, ½ kg měkkého tvarohu, mléko, ½ kg hladké mouky, cibule a sádlo, sůl, pepř
Postup:
Nádivka:
Uvařené brambory ve slupce necháme vystydnout, oloupeme je, rozšťoucháme a smícháme se ¼ kg tvarohu, osolíme a opepříme.

Smetánka:
Druhou ¼ kg tvarohu smícháme s mlékem a trochu osolíme.

Brambrdle:
Mouku smícháme s vodou, až vznikne těsto, osolíme, opepříme a z těsta vyválíme plát a skleničkou z toho vykrájíme placičky. Na tyto placičky pokládáme nádivku a přehnutím vytvoříme taštičky. Na pánvičce na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku (čím více cibule, tím lépe), taštičky uvaříme ve vroucí vodě (když vyplavou nahoru, jsou hotové), scedíme a necháme okapat. Potom je dobře promícháme s cibulkou. Taštičky obalené cibulkou namáčíme do smetánky, jíme to rukama a zapíjíme smetanou nebo podmáslím.
Krkonošské kyselo
Ingredience:
200 g chlebového kvasu (dá se koupit v pekárně přímo u mistra kuchaře nebo i sušený), 50 g másla, 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých), 1 cibule, 4 vejce, 1 dcl smetany, 500 g brambor, sůl, kmín, voda
Postup:
Přes noc v hrnci namočíme v litru vody chlebový kvásek. Druhý den ho důkladně rozmícháme. Do dvou litrů vody dáme vařit pokrájené čerstvé nebo sušené houby, lžíci soli a půl lžičky drceného kmínu. Uvaříme je do měkka. Ve druhém hrnci uvaříme brambory i se slupkou. Když jsou houby uvařené, přilijeme k vývaru z nich chlebový kvásek a všechno důkladně rozmícháme metličkou, aby se nevytvořily žmolky. Necháme ještě asi 15 minut vařit. Nadrobno nasekanou cibulku osmažíme dozlatova a přidáme do polévky. Na pánvičku rozklepneme vajíčka a umícháme je jako vaječinu, ale velmi řídkou, protože vajíčka se v horké polévce dovaří. Když je vaječina hotová, přidá se také do polévky. Nakonec se polévka dochutí smetanou, popřípadě ještě solí. Na stůl servírujeme polévku a brambory zvlášť. Ty se ke krkonošskému kyselu většinou přikusují na loupačku.
Bramborové slíže
Ingredience:
500 g brambor, 100 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, 75 g pšeničné krupičky, 1 vejce, sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, následně je oloupeme, nastrouháme, přidáme všechny sypké ingredience a vejce. Vypracujeme hustší těsto, ze kterého uděláme váleček. Z válečku odkrajujeme slížky, ty obalujeme v mouce a vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Lze je dochutit mletým mákem, promíseným s cukrem, jemně omaštěným máslem, případně pak posypeme opraženou strouhankou.
Bigos
Ingredience:
200 g vepřové plece, 200 g hovězí kližky, 100 g klobásy, 200 g kyselého zelí, 200 g hlávkového zelí, hrst sušených hub, 100 ml krájených konzervovaných rajčat, 2 bobkové listy, 3 jalovčinky, mletý pepř, sůl, 1 cibule, sádlo, několik sušených švestek
Postup:
Hovězí kližku nakrájíme na kostky, prudce opečeme na sádle, aby se maso zatáhlo, podlijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Vepřovou plec nakrájíme na stejné kostky, prudce opečeme na sádle, okořeníme bobkovým listem, jalovcem, osolíme, opepříme a za mírného podlévání vodou dusíme doměkka. Hlávkové zelí nakrájíme na kousky, kysané zelí překrájíme a spolu s namočenými houbami a sušenými švestkami dáme vařit do malého množství vody. (Zelí vaříme i s vodou, ve které jsme měli namočené houby.) Pokrájenou cibuli nadrobno zpěníme na sádle a přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Po změknutí masa a zeleniny, všechny zvlášť připravované součásti bigosu, smícháme ve velkém hrnci. Přidáme rajčata nebo rajský protlak a ještě chvíli povaříme. Správný bigos má jen malé množství šťávy a maso se zelím by mělo být ve stejném poměru. Bigos chutná nejlépe po ohřátí druhý den. Podáváme s chlebem.
Horňácké báleše
Ingredience:
500 ml vlažného mléka, 1 kg polohrubé mouky, hrst hladké mouky, 1 kostka droždí, 1 vejce, 4 hrsti krystalového cukru, 1 lžička soli
K potření: máslo/sádlo, povidla, mletý mák s cukrem, zakysaná smetana
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky vysypeme mouku, do středu rozdrobíme kvasnice, cukr a přidáme 100 ml vlahého mléka. Přikryjeme plátěným ubrouskem, a když kvásek vzejde, postupně přiléváme další vlažné mléko. Zpracujeme se zbylými surovinami na vláčné těsto - přibližně jako na buchty. Po vykynutí odebíráme jednotlivé bochánky, které na válu rukama roztáhneme do kulatého tvaru, splácneme nebo lehce přejedeme válečkem a necháme znovu kynout. Jakmile bochánky zvětší svůj objem, pečeme. Původně se báleše pekly na rozpáleném železném plátu kamen, můžeme ale použít i litinovou nebo teflonovou pánev. Báleše na nich bez tuku pečeme po jedné i druhé straně. Upečené potřeme rozpuštěným sádlem/máslem, povidly a namazanou stranou přitiskneme do misky se směsí mletého máku a moučkového cukru. Na talíři můžeme doplnit kopečkem kysané nebo sladké smetany.
Dolňácké bramborové taštičky
Ingredience:
400 g brambor, 400 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru, 1 prášek do pečiva, 100 g povidel
Postup:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě. Po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme, smícháme s moukou, rozpuštěným máslem, práškem do pečiva a cukrem. Vypracujeme tužší těsto, které vyválíme na tenký plát. Plát rozkrájíme rádlem na čtverečky (nebo můžeme vykrajovat obráceným hrníčkem kulaté tvary). Ty pak naplníme povidly a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 °C. Pokud chceme, můžeme potřít vajíčkem.
Pardubické perníčky
Ingredience:
150 g hladké mouky, 150 g žitné mouky, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce solamylu, 100 g másla, 4 lžíce medu, 1 žloutek, perníkové koření, trošku rumu
Postup:
Prosátou mouku promícháme s moučkovým cukrem, solamylem a perníkovým kořením. Přidáme máslo, rum, med, žloutek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a necháme odležet cca 2 hodiny na chladném místě. Vyválíme placku cca 3 mm silnou a vykrajujeme perníčky. Pečeme na pečícím papíru na 180 °C asi 12 minut.
Polevu na zdobení vyrobíme z bílku, který třeme dohusta s cukrem, několika kapkami citrónu a lžičkou škrobu.
Pradědovy knedlíčky v nudlovém těstě
Ingredience:
500 g vepřového masa, 3 vejce, strouhanka, špek na omastek, sůl, 400 g polohrubé mouky, 100 ml vody, pepř
Postup:
Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout. Suché těsto krájíme do požadovaných tvarů.
Vepřové maso omyjeme pod horkou vodou, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky (můžeme použít i mleté maso), které promícháme se strouhankou a vejcem. Směs masa zabalíme do nudlového těsta a vytvoříme tak plněné knedlíčky. Bochánky musíme pevně uzavřít, aby nám maso při vaření z knedlíčku nevypadlo. Dáme vařit do osolené vody. Na talíři omastíme bochánky vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.
Kapr na modro
Ingredience:
4 kapří řízky s kůží, 200 ml octa, sůl, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list
Postup:
Kapra omyjeme a pořádně vysušíme. Pak ho položíme do mělké mísy tak, aby ležel kůží dolů. Nalijeme ocet do hrnce a přivedeme ho k varu. Pak do něj přidáme lžičku soli a pořádně ji rozmícháme. Horkým octem kapra přelijeme a necháme odležet. Mrkev, petržel, celer i cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka, dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody a přidáme koření. Vaříme do měkka. Když je zelenina uvařená, vyndáme kapra z octového nálevu a dáme ho do širšího hrnce nebo pekáče kůží nahoru a přelijeme zeleninovým vývarem i se zeleninou tak, aby kůže nebyla potopená. Kapra ve vývaru mírně povaříme asi 12– 15 min (spíš by měl jenom tak lehce probublávat). Nakonec kapra z vývaru vytáhneme a naservírujeme ho na talíř. Můžeme přidat i kousky uvařené zeleniny. Nejlepší je kapr na modro s vařenými máslovými brambory nebo čerstvým chlebem.
Chodská štrachanda
Ingredience:
hrst sušených hub, sklenička mléka nebo smetany, 3 velká vejce, sklenička krupice, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, 300 g uzeného masa nebo škvarků, 750 g brambor uvařených ve slupce, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, majoránka
Postup:
Připravíme si sušené houby a pokrájíme je na kousky. Pak si v mléce rozšleháme vejce a houby tím přelijeme. Oloupeme si česnek a cibuli, cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Uzené maso nakrájíme také na kostičky a oloupané brambory na tenké plátky. Rozpustíme na pekáčku trochu sádla a opečeme na něm cibuli, česnek a uzené maso. Směs osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Troubu nastavíme na 180 stupňů, pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhánkou. Do pekáčku vyskládáme polovinu brambor a na ně dáme směs cibule, česneku a masa, navrch naskládáme druhou půlku brambor. Všechno dáme zapéct do trouby na 20 min. Pak pekáček vytáhneme a nahoru nalijeme houby s mlékem a vajíčky a pekáč strčíme znovu do trouby, a to na 15 min. Hotovou štrachandu naservírujeme na talíř. Hrnek kyselého mléka se k ní bude výborně hodit!
Západočeský cvibak
Ingredience:
500g pšeničné mouky, 30g droždí, 250ml mléka, 40g cukru, 80g změklého másla, 5g soli, na polevu: 100g rozpuštěného másla, 100g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme je hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme změklé máslo. Vytvarujeme z těsta placky velikosti sušenek. Necháme je na plechu ještě dokynout. Pečeme dozlatova na 180 stupňů. Smícháme oba cukry a přidáme rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé pečivo.
Hrášková polévka s pražskou šunkou
Ingredience:
1/2 l drůbežího vývaru/vody, 200 g hrášku, 100 g másla, 50 g hladké mouky, 100 ml smetany, 100 g pražské šunky a kousek másla na orestování, žemle
Postup:
V hrnci necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání na mírném ohni uděláme světlou jíšku. Přilejeme vývar (nebo vodu) a 20 minut necháme vařit pod pokličkou. Šunku nakrájíme na kostičky a orestujeme ji na troše másla. Do polévky přidáme hrášek, špetku soli a smetanu. Rozmixujeme a propasírujeme přes cedník. Do hotové polévky přidáme ještě orestovanou šunku. Podáváme s žemlí opečenou v toustovači.

Fotogalerie z natáčení

Archiv receptů