Draci v hrnci

Oskar a jeho dračí kamarádi
jsou v kuchyni jako doma!

Neděle 09:00
Pardubické perníky pro všechny mlsné strávníky
Pardubické perníky pro všechny mlsné strávníky
Stránka pořadu
Dračí Vánoce
Dračí Vánoce
Dračí kuchyně
Dračí kuchyně

Moderátoři

Oskar Juchelka
První úspěch zaznamenal Oskar na prknech Národního divadla moravskoslezského ve hře Trable s Harrym v roli Abie Rogerse. Oskar mluví perfektně anglicky, je žákem International School of Ostrava, bez zaváhání rozklepne vajíčko nebo obrátí ve vzduchu palačinku. Červenou barvu z vlasů si po každém natáčení pečlivě umývá.
Barča již ve svých sedmi letech natáčela pohádky pro TV Regina, ve kterých hrála hlavní role. Účinkuje v divadelních představeních O třech přadlenách a O cukrovém drakovi a s velkým úspěchem moderuje koncerty kytarové školy Jiřího Bardy Bardáček. Jezdí na koni, miluje zvířata a ráda mluví Oskarovi do vaření.
Míša Tomešová
Už od útlého dětství se pohybuje před kamerou, ve čtyřech letech začínala v dětských pořadech, hrála na flétnu, klavír, navštěvovala balet a dramatický kroužek. Jako devítiletá hrála v seriálu O ztracené lásce, později v televizním filmu Deník šílené manželky a významná byla její role v seriálu HBO Terapie. Vystudovala hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři. V současné době hraje v několika seriálech a naplno se věnuje muzikálovému herectví (např. Mauglí, Rent, Pomáda, aj.)
Bezlepková Šup Šup buchta
Ingredience:
4 celá vejce, 30 dkg cukru, 1 bezlepkový prášek do pečiva, vanilka, 2 lžíce kakaa, 15 dkg rozpuštěného rostlinného tuku (např. Hera), 40 dkg bezlepkové mouky (např. Jizerka), ovocný kompot (broskve, meruňky)

Postup:
Vejce smícháme s cukrem a kakaem. Poté přidáme rozpuštěný tuk a pokrájené ovoce i se šťávou.
Do celé směsi nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva a vanilku. Pečeme na plechu s pečícím papírem asi 30 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí můžeme pocukrovat nebo polít čokoládou. (Pokud použijete čokoládu na polevu, zkontrolujte, zda je bezlepková.)
Kosmatice se sedmikráskovým salátem a bylinkovým dipem
Ingredience na Kosmatici:
Květy černého bezu, ¼ l mléka, 2 vejce, špetka soli, 120 g hladké mouky, slunečnicový olej

Příprava:
V míse rozmixujte mouku, mléko, vejce a špetku soli. Těsto by mělo být tekuté, ne příliš řídké, prostě stejné jako palačinkové. Vezměte květ černého bezu za stopku a namočte jej pořádně do těsta. Když je květ pořádně obalený, dejte ho péct jako řízek na rozpálený olej na pánvičce. Kosmatici opečte z obou stran, vytáhněte z pánvičky a položte na ubrousek, aby přebytečný tuk okapal. Mezitím si připravte salát ze sedmikrásek.

Ingredience na Sedmikráskový salát:
200 g sedmikrásek (květy i listy), 150 g mrkve, 2 lžíce olivového oleje, 1 citron, sůl
Ingredience na DIP:
1 zakysaná smetana, sůl, 1 stroužek česneku

Příprava:
Nastrouhejte mrkev a přidejte k ní nasekané rostlinky sedmikrásek. Vymačkejte citron, šťávu smíchejte s olivovým olejem, salát zakápněte a pořádně promíchejte. Nakonec ještě salát lehce osolte.
Smíchejte zakysanou smetanu s jedním stroužkem rozmačkaného česneku a ½ lžičkou soli.
Zeleninový salát s lososem a opečenou bagetkou
Ingredience na salát:
1 ledový salát, 250 g cherry rajčátek, 1 žlutá paprika, 50 g rucoly, 2 vejce, olivový olej, sůl

Ingredience na rybu:
400 g čerstvého lososa, koření na lososa, olivový olej, citron, sůl

Bagetky:
2 až 4 italské bagetky (podle velikosti), bylinkové máslo (máslo a koření na bylinkové máslo)

Postup:
Lososa omyjeme a nakrájíme na kostky. Pokapeme citronem. Na pánvi necháme rozehřát olej s kořením a se solí. Kostky lososa na rozehřátém oleji rychle orestujeme. Nakrájenou zeleninu promícháme v míse, zakapeme olejem a posolíme. Vajíčka uvaříme natvrdo. Bagetku rozkrojíme, pomažeme bylinkovým máslem a necháme opéct v troubě.
Krevety s batáty
Ingredience:
300 g krevet, hrst lístků šalvěje, hrstka petržele, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla na krevety a 2 lžíce másla do pyré, 300 g brambor, 200 g batát (1 velká batáta), 100 ml mléka

Postup:
Brambory s batáty oloupeme a dáme dohromady vařit. Doba se může lišit podle typu brambor, ale obvykle to trvá zhruba 15 minut. Krevety vložíme do misky, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a zamícháme.
Jakmile se brambory s batáty dovaří, připravíme z nich pyré:
Nejdříve je rozšťoucháme s máslem, pak přilijeme trochu mléka a pomocí metličky vyšleháme. Rozpálíme pánev, přidáme trochu olivového oleje a opékáme.
Pak přisypeme krevety. Těsně před koncem přihodíme máslo a ještě chviličku na pánvičce necháme.
Eintopf
Ingredience:
3 mrkve, půlka celeru (nebo jeden menší), 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 100 g červené čočky, 150 g kuřecích řízků, 1 cibule, 2 stroužky česneku, petrželková nať, 3 lžíce olivového oleje, koření: sladká paprika, majoránka, sůl

Postup:
Čočku namočíme na pár hodin do vody. Připravíme si velký hrnec a v něm na oleji necháme jemně zesklovatět cibulku, přidáme česnek a postupně na kostičky nakrájené maso, koření a na kostičky pokrájenou papriku. Chvíli orestujeme a poté necháme podusit pod pokličkou zalité vařící vodou do dvou třetin hrnce. Potom přidáme scezenou červenou čočku a posléze ještě na kostičky pokrájenou mrkev a celer. Přidáme vodu tak, aby vše bylo ponořené, a necháme ještě 20 minut vařit. Po té osolíme a přidáme najemno nakrájenou petrželku.

Eintopf je velmi hustá polévka podávaná jako hlavní jídlo. Patří mezi nejstarší tradiční německá jídla, ale varianty jsou známé i ve Francii a jinde. Receptů na výborný eintopf je nepřeberné množství. Většina se skládá z masa (i mletého) či klobásy, zeleniny a luštěnin.
Domácí instantní kaše
Ingredience:
500 g jemných ovesných vloček, 200 g sušeného mléka, 130 g třtinového cukru (sladit se dá i rozinkami), 100 g sušených meruněk, trochu oleje (případně můžete obměnit sušenými jablky, skořicí, kakaem, ...)

Příprava:
Na velké pánvi rozehřejeme olej a vločky na něm chvilku opražíme. Smícháme (nasucho!) sušené mléko s cukrem (cukr můžeme v hmoždíři ještě trochu nadrtit). Pak smícháme s vločkami (nemusíme čekat, než zchladnou). Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájené sušené meruňky, smícháme a je to. Pokud chceme hotovou instantní kaši jíst, zalijeme ji trochou horké vody.
Hrstková polévka a placky z pšeničné mouky
Ingredience:
zbytek oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, hrst rýže, hrst ovesných vloček, hrst červené čočky, 2 mrkvičky, kousek celeru, perželová nať, majoránka, sůl.
Na placky z pšeničné mouky: 250 g hladké mouky, voda, sůl a pár kapek oleje na vymazání plechu.

Příprava polévky:
Namočíme čočku do vody. Očistíme zeleninu. Na rozehřátý olej dáme do hrnce nakrájenou cibulku a po jemném osmažení přidáme ovesné vločky. Chvíli orestujeme a zalejeme vařící vodou. Pak přidáme čočku a rýži. Vaříme 15 min. Mrkev a celer nastrouháme najemno a přidáme do polévky. Po chvíli přidáme nadrcený česnek, bylinky, sůl.

Příprava placek:
Mouku dáme do mísy, osolíme a přidáme vodu tak, aby nám vzniklo husté těsto, které rukou vypracujeme a necháme uležet. Mezi tím, co se vaří polévka, uděláme z těsta tenké placky. K výrobě si můžeme potřít ruce a podklad olejem, aby se nám těsto nelepilo. Plech vymažeme olejem a dáme na něj placky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a placky pečeme cca 10 minut. Měly by zůstat světlé.
Sendviče
Svačinový sendvič
Ingredience:
4 plátky toastového chleba (např. americký celozrnný), vejce, olej, máslo, šunka, plátkový sýr, kadeřavý salát, rukola, salátová okurka nakrájená na kolečka

Postup:
Na pánvičce rozehřejte trochu oleje a rozklepněte vejce. Usmažte volské oko. Potřete plátky toustového chleba máslem a pak na něj dejte salám, volské oko a nahoru plátek sýra. Nakonec ještě přidejte pár plátků natenko nakrájené okurky a saláty: kadeřavý a pár lístků rukoly. Potom přiložte vrchní plátek chleba.

Sendvič na sladko s tvarohem a malinami
Ingredience:
4 lžíce sladkého tvarohu (např. termix), máslo, maliny, toustový chléb

Postup:
Namažte dva krajíčky toustového chleba lehce máslem. Jeden krajíček pak otočte na suchou stranu a namažte ho oslazeným tvarohem. Přidejte maliny. Přiklopte toust druhým plátkem chleba tak, aby máslem namazaná strana byla nahoře. Toust vložte do toustovače a zapékejte 3-4 minuty.
Zapečená zelenina se semínky a oříšky
Ingredience:
70 g posekaných lískových oříšků, lžíce slunečnicových semínek, lžička sezamových semínek, 5 vajec, 150 g anglické slaniny, 600 g brambor, 200 g strouhaného parmazánu (sýr), 400 g brokolice, 200 g petržele, 1 malý květák, 2 lžíce mražených bylinek, lžíce sterilovaného křenu, 400 ml mléka, sůl

Postup:
Petržel nakrájíme na větší kostky, oloupané brambory rozkrájíme na plátky. Květák i brokolici rozebereme na malé růžičky. Brambory a petržel vaříme v osolené vodě asi 5 minut, pak vyndáme. Do vývaru dáme květák a brokolici a vaříme asi 3 minuty, vyndáme a necháme okapat. Slaninu rozkrájíme na kostičky a rozškvaříme na rozehřáté pánvi. Pak přidáme brambory, zeleninu, lískové oříšky a slunečnicová semínka, promícháme a hned naplníme do vymazané zapékací formy. Vejce rozšleháme v mléce, vmícháme 100 g strouhaného sýra, bylinky, křen, sezam a osolíme. Zeleninu přelijeme vaječným mlékem, posypeme zbytkem sýra a zapékáme v troubě asi 50 minut na 180 °C (v horkovzdušné cca na 160 °C).
Lucčiny kočičky
Ingredience:
150 g másla, 500 ml mléka, 50 g droždí, 1 g šafránu (lze vynechat nebo nahradit kurkumou), 250 g tvarohu baleného v kostce, 100 g krupicového cukru, 1/2 lžičky soli, 700 g hladké mouky
Na potření a ozdobu: 1 prošlehané vejce, 100 g rozinek

Postup:
V rendlíčku rozpustíme máslo. Přilijeme mléko a zahřejeme na teplotu lidského těla. Do mísy rozdrobíme droždí, přisypeme šafrán. Zalijeme mlékem s máslem a vše dobře promícháme. Přidáme tvaroh, cukr, sůl a postupně přisypáváme mouku tak, abychom mohli pohodlně vypracovat hladké a vláčné těsto. Necháme kynout asi 30–40 minut. Těsto prohněteme a rozdělíme na 35–50 dílů. Z dílků vyválíme hádky a z nich tvarujeme esíčka či jiné tvary. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pak necháme kočičky ještě 30 minut kynout na plechu. Mezitím předehřejeme troubu na 225 °C. Kočičky potřeme vejcem a v závitech ozdobíme rozinkami. Pečeme uprostřed trouby asi 8 minut.
Krocan s kaštanovou nádivkou
Ingredience:
Krocan, 100g másla, sůl
Kaštanová nádivka: 200g jedlých kaštanů (povaříme a oloupeme), ½ lžičky moučkového cukru, 140g másla, 4 vejce, 5 housek nebo veky, mléko (na namočení housek), muškátový květ, sůl

Příprava:
Nejprve si připravte nádivku: Máslo se žloutky a cukrem utřete do pěny. Potom přidejte předem namočené kousky housek v mléku, koření, sůl a najemno posekané a předem povařené kaštany. Jemně osolte a přidejte špetku muškátového květu. Krocana pečlivě umyjte a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolte ho ze všech stran i uvnitř. Křídla krocana natáhněte dozadu a stehna svažte k trupu pevným motouzem.
Krocana naplňte nádivkou. Jakmile je krocan naplněn a zašit, nebo sepnut, položte ho do pekáče s máslem. Za občasného podlévání ho pečte v předem vyhřáté troubě, a to zhruba 3 hodiny (záleží na typu trouby a velikosti krocana).
Popcornové koule
Ingredience:
60 ml zlatého sirupu, 2 lžíce másla + trocha na potření rukou, 120 g moučkového cukru, 50 g mini marshmallows, 110 g zlatých rozinek (propláchnutých), špetka soli, 100 g neochuceného popcornu, moučkový cukr na obalení

Příprava:
Zlatý sirup, máslo, moučkový cukr a marshmallows dejte do menšího hrnce a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu. Vařte 5–10 minut, aby směs zhoustla a měla konzistenci sirupu. Přidejte rozinky a špetku soli. Sundejte z ohně a pomocí gumové stěrky vmíchejte popcorn tak, aby byl ve směsi řádně obalený. Potřete si ruce máslem a tvarujte ze směsi koule velikosti golfového míčku. Pomocí špejle koulí protáhněte šňůrku, abyste ji mohli zavěsit a na závěr ji obalte v moučkovém cukru a posypte nastrouhanou čokoládou. Chcete-li mít koule tmavé, přidejte holandské kakao a pak je obalte ve skořicovém cukru.
Hanácká syrnica
Ingredience:
7,5 dl mléka, 2 ks olomouckých tvarůžků, 30 g másla, 2,5 dl vody, sůl, kmín, 250 g suššího tvarohu, brambory vařené ve slupce

Postup:
Nejdříve provařte mléko s vodou, solí a kmínem. Přidejte máslo a tvarůžky nakrájené na kostičky. Vařte mírným varem asi 5 minut, až se vše spojí. Poté odstavte hrnec z plotny a do horké tekutiny ještě rozdrobte tvaroh. Hanáckou syrnicu podávejte s brambory, které uvaříte zvlášť ve slupce.
Bryja a zelné lívance
Bryja
Ingredience:
1 kg očištěných jablek a hrušek, krupicový cukr, mletá skořice, 4 hřebíčky, 200 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky

Postup:
Hrušky a jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kusy. Vložte do pánve, podlijte trochou vody, přidejte cukr, skořici, hřebíčky a přiveďte k varu. Hned vmíchejte smetanu s rozkvedlanou moukou, provařte 20 minut a podávejte.

Zelné lívance
Ingredience:
1/2 kostky droždí, 1 lžíce krystalového cukru, 200 ml mléka, 50 g másla, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 2 hrnky nakrájeného čerstvého zelí, 30 g másla, špetka pepře, trochu krystalového cukru, sůl, máslo na opečení

Postup:
Droždí rozetřete s krystalovým cukrem, přilejte vlažné mléko, ve kterém jste rozpustili máslo, přidejte vejce a mouku. Vše smíchejte v polotekuté těsto a nechte kynout. Během kynutí najemno nakrájejte zelí a orestuje na másle, ochuťte mletým pepřem, špetkou cukru a solí. Chvilku poduste a nechte zchladnout. Do vykynutého těsta přimíchejte zelí a na másle pečte lívance z obou stran dozlatova.
Valašský kontrabáš
Ingredience:
Pohanka – kroupa nebo lámanka asi 1/2 balíčku, 1 kg brambor, kmín, 2 cibule, 1 palička česneku, asi 200 g uzeniny (uzené maso, klobáska či slanina, ale nejlepší je směs), sůl, pepř, majoránka, sádlo

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka. Pohanku propereme a uvaříme jako rýži: na 1 díl pohanky 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Na sádle zpěníme obě nakrájené cibule, přidáme uzeninu na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme - kořením nešetříme, jídlo by bylo nevýrazné. Dáme do pekáčku vymazaného sádlem a zapečeme v horké troubě. Servírujeme se salátem z kysaného zelí.
Slané bramborové koblihy
Ingredience:
14 dkg vařených strouhaných brambor, 14 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 3,5 dkg tuku, 1 dkg droždí, špetka soli, 1 velkou lžíci mléka

Postup:
Nastrouháme uvařené brambory. K nastrouhaným bramborám přisypeme mouku, přidáme žloutky, tuk, droždí a sůl mléko. Zpracujeme těsto. Těsto rozválíme, vykrojíme kolečka, která plníme směsí najemno nakrájeného salámu, šunky nebo uzeného špeku s opečenou cibulkou a česnekem. Pozor, musí to být téměř nasucho, aby náplň nepromáčela těsto. Koblížky uzavřeme a předpečeme na plechu v troubě, aby nám bramborové těsto nesálo tuk. Předpečené pak dáme smažit do rozpáleného tuku, osušíme v ubrousku. Servírujeme se zelným salátem.
Šumavské zelníky
Ingredience:
750 g brambor, 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 200 g kysaného zelí, 100 g libové slaniny, 1 malá cibule, sůl, mouka na vyválení, 2 lžíce sádla

Postup:
Předem uvařené brambory nastrouháme na vál, přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl, zamícháme a vypracujeme těsto. To rozdělíme na 12–16 dílků, dílky plníme podušeným zelím se slaninou a cibulkou, pečlivě uzavřeme a v osolené vodě vaříme 8–10 minut.
Plzeňský báč
Ingredience:
½ l mléka, kostka droždí, 3 vejce, více než ½ skleničky od hořčice oleje (½ šálku), 3 velké vařené nastrouhané brambory (mohou být i čerstvě vařené, teplé), česnek, majoránka, sůl, může být pepř

Postup:
Polohrubé mouky dáme tolik, aby těsto bylo tužší než na lívance, ale řidší než na buchty. Do těsta postupně zamícháme všechny suroviny. Těsto pořádně propracujeme vařečkou. Necháme alespoň hodinku kynout v teple. Ještě jednou těsto důkladně promícháme a dáme na plech (nelijeme, ale roztíráme). Necháme ještě 15–20 minut dokynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C dozlatova, mezi pečením 2krát pomažeme rozpuštěným máslem. Servíruje se salátem, nebo s tím, co máme rádi.
Horácké mrkvance
Ingredience:
50–200 ml mléka na kvásek, 100 g krupicového cukru, 42 g droždí (1 kostka), 250 g hladké mouky + na poprášení, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g másla a ½ lžíce sádla, 2 žloutky, rozšlehaný bílek a rozpuštěné máslo na potření, moučkový cukr na posypání, máslo, mrkev, krupicový a vanilkový cukr, fenykl, pepř, mletý mák
Postup:
Do části vlažného a mírně oslazeného mléka rozdrobte droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, zbývající cukr, rozpuštěné a vychladlé máslo se sádlem, žloutky a kvásek. Postupně přilévejte zbývající vlažné mléko a vypracujte pružné a hladké těsto.
Poprašte ho hladkou moukou, přikryjte ohřátou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Mezitím si připravte náplň. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte jemně nastrouhanou mrkev, krupicový i vanilkový cukr, fenykl a pepř, duste asi 10 minut. Nechte vychladnout. Pokud mrkev pustila příliš mnoho šťávy, můžete ji slít anebo ponechat a zahustit hrstí mletého máku.

Vykynuté těsto dejte na vál, tvořte z něj placky, plňte je mrkvovou náplní a dobře zabalte jako buchty. Pokládejte je na vymaštěný plech dost od sebe, aby se nespekly.
Nechte je ještě 15 minut nakynout a potřete je bílkem. Pečte je asi půl hodiny dozlatova v troubě předehřáté na 180°C. Ještě teplé bochánky potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.
Slovácký šumajstr
Ingredience:
hrnek fazolí, hrnek krup, 2 cibule, 2 stroužky česneku, vrchovatá lžíce sádla, sůl, pepř, lžíce majoránky
Postup:
Přes noc namočené fazole uvaříme doměkka. Vodu nesolíme. V osolené vodě uvaříme kroupy. Na sádle osmahneme obě nakrájené cibule, na závěr přidáme jeden rozdrcený stroužek česneku. Jakmile se česnek rozvoní, smícháme obsah pánve se scezenými fazolemi a kroupami. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a přidáme druhý rozdrcený stroužek česneku. Dáme do pekáčku vymazaného sádlem a zapečeme v horké troubě. Servírujeme s nakládanou okurkou.
Krušnohorské brambrdle
Ingredience:
30 dkg brambor, ½ kg měkkého tvarohu, mléko, ½ kg hladké mouky, cibule a sádlo, sůl, pepř
Postup:
Nádivka:
Uvařené brambory ve slupce necháme vystydnout, oloupeme je, rozšťoucháme a smícháme se ¼ kg tvarohu, osolíme a opepříme.

Smetánka:
Druhou ¼ kg tvarohu smícháme s mlékem a trochu osolíme.

Brambrdle:
Mouku smícháme s vodou, až vznikne těsto, osolíme, opepříme a z těsta vyválíme plát a skleničkou z toho vykrájíme placičky. Na tyto placičky pokládáme nádivku a přehnutím vytvoříme taštičky. Na pánvičce na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku (čím více cibule, tím lépe), taštičky uvaříme ve vroucí vodě (když vyplavou nahoru, jsou hotové), scedíme a necháme okapat. Potom je dobře promícháme s cibulkou. Taštičky obalené cibulkou namáčíme do smetánky, jíme to rukama a zapíjíme smetanou nebo podmáslím.
Krkonošské kyselo
Ingredience:
200 g chlebového kvasu (dá se koupit v pekárně přímo u mistra kuchaře nebo i sušený), 50 g másla, 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých), 1 cibule, 4 vejce, 1 dcl smetany, 500 g brambor, sůl, kmín, voda
Postup:
Přes noc v hrnci namočíme v litru vody chlebový kvásek. Druhý den ho důkladně rozmícháme. Do dvou litrů vody dáme vařit pokrájené čerstvé nebo sušené houby, lžíci soli a půl lžičky drceného kmínu. Uvaříme je do měkka. Ve druhém hrnci uvaříme brambory i se slupkou. Když jsou houby uvařené, přilijeme k vývaru z nich chlebový kvásek a všechno důkladně rozmícháme metličkou, aby se nevytvořily žmolky. Necháme ještě asi 15 minut vařit. Nadrobno nasekanou cibulku osmažíme dozlatova a přidáme do polévky. Na pánvičku rozklepneme vajíčka a umícháme je jako vaječinu, ale velmi řídkou, protože vajíčka se v horké polévce dovaří. Když je vaječina hotová, přidá se také do polévky. Nakonec se polévka dochutí smetanou, popřípadě ještě solí. Na stůl servírujeme polévku a brambory zvlášť. Ty se ke krkonošskému kyselu většinou přikusují na loupačku.
Bramborové slíže
Ingredience:
500 g brambor, 100 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, 75 g pšeničné krupičky, 1 vejce, sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, následně je oloupeme, nastrouháme, přidáme všechny sypké ingredience a vejce. Vypracujeme hustší těsto, ze kterého uděláme váleček. Z válečku odkrajujeme slížky, ty obalujeme v mouce a vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Lze je dochutit mletým mákem, promíseným s cukrem, jemně omaštěným máslem, případně pak posypeme opraženou strouhankou.
Bigos
Ingredience:
200 g vepřové plece, 200 g hovězí kližky, 100 g klobásy, 200 g kyselého zelí, 200 g hlávkového zelí, hrst sušených hub, 100 ml krájených konzervovaných rajčat, 2 bobkové listy, 3 jalovčinky, mletý pepř, sůl, 1 cibule, sádlo, několik sušených švestek
Postup:
Hovězí kližku nakrájíme na kostky, prudce opečeme na sádle, aby se maso zatáhlo, podlijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Vepřovou plec nakrájíme na stejné kostky, prudce opečeme na sádle, okořeníme bobkovým listem, jalovcem, osolíme, opepříme a za mírného podlévání vodou dusíme doměkka. Hlávkové zelí nakrájíme na kousky, kysané zelí překrájíme a spolu s namočenými houbami a sušenými švestkami dáme vařit do malého množství vody. (Zelí vaříme i s vodou, ve které jsme měli namočené houby.) Pokrájenou cibuli nadrobno zpěníme na sádle a přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Po změknutí masa a zeleniny, všechny zvlášť připravované součásti bigosu, smícháme ve velkém hrnci. Přidáme rajčata nebo rajský protlak a ještě chvíli povaříme. Správný bigos má jen malé množství šťávy a maso se zelím by mělo být ve stejném poměru. Bigos chutná nejlépe po ohřátí druhý den. Podáváme s chlebem.
Horňácké báleše
Ingredience:
500 ml vlažného mléka, 1 kg polohrubé mouky, hrst hladké mouky, 1 kostka droždí, 1 vejce, 4 hrsti krystalového cukru, 1 lžička soli
K potření: máslo/sádlo, povidla, mletý mák s cukrem, zakysaná smetana
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky vysypeme mouku, do středu rozdrobíme kvasnice, cukr a přidáme 100 ml vlahého mléka. Přikryjeme plátěným ubrouskem, a když kvásek vzejde, postupně přiléváme další vlažné mléko. Zpracujeme se zbylými surovinami na vláčné těsto - přibližně jako na buchty. Po vykynutí odebíráme jednotlivé bochánky, které na válu rukama roztáhneme do kulatého tvaru, splácneme nebo lehce přejedeme válečkem a necháme znovu kynout. Jakmile bochánky zvětší svůj objem, pečeme. Původně se báleše pekly na rozpáleném železném plátu kamen, můžeme ale použít i litinovou nebo teflonovou pánev. Báleše na nich bez tuku pečeme po jedné i druhé straně. Upečené potřeme rozpuštěným sádlem/máslem, povidly a namazanou stranou přitiskneme do misky se směsí mletého máku a moučkového cukru. Na talíři můžeme doplnit kopečkem kysané nebo sladké smetany.
Dolňácké bramborové taštičky
Ingredience:
400 g brambor, 400 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru, 1 prášek do pečiva, 100 g povidel
Postup:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě. Po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme, smícháme s moukou, rozpuštěným máslem, práškem do pečiva a cukrem. Vypracujeme tužší těsto, které vyválíme na tenký plát. Plát rozkrájíme rádlem na čtverečky (nebo můžeme vykrajovat obráceným hrníčkem kulaté tvary). Ty pak naplníme povidly a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 °C. Pokud chceme, můžeme potřít vajíčkem.
Pardubické perníčky
Ingredience:
150 g hladké mouky, 150 g žitné mouky, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce solamylu, 100 g másla, 4 lžíce medu, 1 žloutek, perníkové koření, trošku rumu
Postup:
Prosátou mouku promícháme s moučkovým cukrem, solamylem a perníkovým kořením. Přidáme máslo, rum, med, žloutek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme do fólie a necháme odležet cca 2 hodiny na chladném místě. Vyválíme placku cca 3 mm silnou a vykrajujeme perníčky. Pečeme na pečícím papíru na 180 °C asi 12 minut.
Polevu na zdobení vyrobíme z bílku, který třeme dohusta s cukrem, několika kapkami citrónu a lžičkou škrobu.

Fotogalerie z natáčení

Archiv receptů