Cestování s vařečkou

Ochutnejte jídla ze všech koutů světa

Ukrajina
Ukrajina
Stránka pořadu

Fotogalerie

French toast
Suroviny:
  • máslo
  • vejce
  • mléko
  • tekutá vanilka
  • javorový sirup
  • toustový chléb
  • olej
  • slanina na plátky

Postup:
Vejce rozklepneme do mísy. Přilijeme mléko, vanilku a společně prošleháme. Slaninu poklademe na suchou pánev a necháme pražit. Opečenou slaninu osušíme ubrousky od přebytečného tuku. V prošlehané směsi obalíme toastový chléb. Obalené toasty osmažíme na oleji dozlatova. Opečené toasty namažeme máslem a na ochucení přelijeme javorovým sirupem. Podáváme s opečenou slaninou.
Pečený borek a smažený borek
Suroviny:
  • balkánský sýr
  • petržel
  • mléko
  • vejce
  • sůl, pepř
  • suché listové těsto

Postup:
Nastrouhaný balkánský sýr smícháme s nasekanou petrželkou. V misce prošleháme mléko s vejcem, které ke konci osolíme a opepříme. Suchým listovým těstem vyskládáme pánev. Těsto namočíme mlékem s vejcem a posypeme směsí z balkánského sýra. Vrstvy opakujeme a nakonec opět přikryjeme listovým těstem. Pomažeme mlékem s vejcem a pečeme v troubě asi čtvrt hodiny z každé strany na 180 stupňů.

Smažená cigára borek – postup:
Z listového těsta si utvoříme menší trojúhelníky, do kterých zabalíme směs balkánského sýra a petržele. Konec „cigára“ slepíme šlehaným mlékem s vejcem. Smažíme na oleji dozlatova.
Alpské těstoviny s jablečným přelivem
Suroviny (pro 4 osoby):
  • 500 g brambor
  • 300g těstovin
  • 1/4 litru smetany
  • 250 g strouhaného sýru
  • Máslo
  • 1 červená cibule
  • 4 povařená nakrájená jablka nebo jablečný kompot
  • koření: sůl, pepř, oregano, muškát

Postup:
Cibuli nakrájíme na větší kousky, osolíme a osmažíme na oleji. Uvařené těstoviny vložíme do zapékací mísy a posypeme sýrem. Navrch přidáme osmahnutou cibulku a přelijeme smetanou. Pečeme 20–30 minut na 220 °C. Podáváme s jablečným kompotem.
Rýžové vinné závitky
Suroviny (pro 6 osob):
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 1/2 kg rýže
  • sůl, pepř
  • šťáva ze dvou citronů
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1/2 kg révových nebo zelných listů

Postup:
Mleté hovězí maso osolíme a opepříme. S namočenou rýží řádně prohněteme a zabalíme do vinných listů. Závitky vložíme do většího kastrolu. Zalijeme zálivkou z kuřecího vývaru, citrónu, oleje a vody tak, aby byly ponořené. Zaklopíme je talířem, aby se nerozbalovaly, a dusíme asi tři čtvrtě hodiny. Podáváme se salátem.
Libanonský salát s citronem
Suroviny:
  • 4 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 2 papriky
  • 1 citrón
  • sůl

Postup:
Rajčata, okurku, papriky a citrón nakrájíme na stejné kostičky. Osolíme, vložíme do mísy a řádně promícháme.
Dýňová polévka
Suroviny:
  • 1 kg dýně
  • dýňový olej
  • nakrájená cibule
  • stroužek česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • lžička strouhaného zázvoru
  • lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř
  • smetana nebo bílý jogurt
  • pažitka

Postup:
Nakrájíme cibuli a dáme osmažit. Přidáme nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor, na kostičky nakrájenou vydlabanou dýni. Restujeme 3 minuty. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme 20 minut povařit. Nakonec vše rozmixujeme. Kdo chce, ochutí si polévku zakysanou smetanou a vínovým olejem.
Nem – tradiční jarní závitek s masem
Suroviny:
  • 400 g mletého libového vepřového masa
  • 5 kusů Jidášovo ucho
  • 2 vejce, pivo
  • 1 velká nasekaná cibule
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 1/2 nastrouhané kedlubny
  • 40 g průhledných nudlí
  • rýžový papír
  • černý mletý pepř, sůl
  • olej na smažení
příloha: skleněné nudle

Postup:
Jidášovo ucho spaříme horkou vodou a necháme 15 minut odstát. Potom tvrdší část nakrájíme nadrobno. Všechny ingredience kromě piva a rýžového papíru vložíme do velké mísy a rukama řádně prohněteme. Pivo nalijeme do větší misky a namočíme do něj rýžový papír. Z něj potom motáme masové závitky. Smažíme na oleji do zlatova. Podáváme se skleněnými nudlemi a rybí omáčkou.
Karaage – křupavé kuře s fazolovým salátem
Suroviny:
  • kuřecí prsa
  • vejce
  • hladká mouka
  • bílé víno
  • sójová omáčka
  • zázvor
  • sezamový olej
  • cukr, pepř, sůl
  • škrob (bramborový nebo kukuřičný)
na salát:
  • fazolové lusky
  • sójová omáčka
  • cukr moučka
  • sůl
  • sezamové semínko

Postup:
Kuře nakrájíme na kousky o velikosti sousta. Přidáme sůl, cukr, lžíci bílého vína, sójovou omáčku, sůl a sezamový olej, poté zamícháme. V misce rozšleháme vejce a zalejeme jím základní směs, do které pak ještě přidáme škrob a mouku. Mezitím si připravíme olej na smažení. Jakmile se rozehřeje, můžeme do něj vložit kousky masa.

Uvaříme a slijeme fazolové lusky. Přidáme moučkový cukr, sůl, sójovou omáčku a sezamové semínko.
Caldeirada
Suroviny:
  • maso krutí nebo rybí (hejk)
  • 6 brambor
  • 4 rajčata
  • 3 mrkve
  • 1 zelená paprika
  • sůl, pepř, bobkový list
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ocet, olivový olej
příloha: rýže

Postup:
Rybu nakrájíme na stejně velké filety. Oloupeme brambory a utřeme česnek se solí. Filety několikrát nařízneme a do zářezů vetřeme česnek. Do většího kastrolu vložíme rybu, bobkový list, ocet a necháme hodinu odležet. Potom přidáme nakrájené brambory, mrkev a povaříme. Když jsou brambory skoro uvařené, přidáme nakrájená rajčata a cibuli. Dochutíme solí a pepřem. Vaříme 25 minut. Podáváme s vařenou rýží.