Africká abeceda

Seznamte se s Afrikou

Ž – žirafa
Ž – žirafa
Stránka pořadu
Písmenkové safari
Písmenkové safari

Antilopa
v Africe žije více než 100 druhů, např.:
  • antilopa skákavá (springbok) se vyznačuje vysokými a dlouhými skoky
  • antilopa přímorožec obývá travnaté oblasti s křovinami a pravé pouště
  • skálolez (sassa) je malá antilopa, která díky svým kopýtkám chodí „téměř po špičkách“
  • pakůň je rychlá a bojovná antilopa
  • antilopa voduška je velká antilopa obývající savany a oblasti poblíž vody
  • kudu velký je jedna z největších antilop, samci jsou znatelně větší než samice a častěji projevují agresivitu vrčením a funěním
Baobab
  • opadavý strom s nápadně tlustým kmenem a s dlanitě složenými listy
  • dosahuje výšky 5 až 30 metrů
  • vyskytuje se na Madagaskaru, v Africe a v severozápadní Austrálii
  • stáří některých afrických baobabů se odhaduje na 1 000 až 2 000 let
  • africký baobab prstnatý má všestranné využití: z plodů si domorodci připravují osvěžující nápoj, ze semen jedlý olej, ze slupek plodů se vyrábí mýdlo, či z kůry kmene získávají vlákna, používaná na výrobu provazů, rybářských sítí a šňůr apod.
Buvol
  • mohutný býložravec afrických savan, obývá rozsáhlé oblasti na jih od Sahary
  • i když se sdružuje někdy až do tisícihlavých stád, žije v menších rodinných skupinách tvořených 20-30 jedinci
  • pase se v noci, přes den odpočívá ve stínu – dává přednost územím, kde má přístup k vodě a může se chladit válením se ve vodě nebo v bahně
  • dokáže běžet rychlostí až 55 km/h
  • jediným přirozeným nepřítelem dospělého buvola je lev
  • patří do tzv. „velké pětky“ nejnebezpečnějších zvířat Afriky
Africké cesty
  • africké cesty jsou dobrodružné, ale kolikrát také nebezpečné
  • zvířata mají na cestě vždy přednost
  • v parcích se nesmí překročit rychlost 50 km/h
  • kdykoliv potkáte na cestě zvíře, je zakázané je krmit a přibližovat se k nim
  • vzdálenosti v Africe jsou obrovské, a tak i cesty jsou tam delší než cesty u nás
Čáp
  • čápi jsou snadno rozpoznatelní svým dlouhým a silným zobákem, dlouhýma nohama a krkem, ale také širokými křídly
  • v České republice žijí dva druhy čápů: čáp bílý a čáp černý
  • čáp bílý i černý je tažný pták, a tak v zimě hnízdí v subsaharské Africe
  • čápi zimující v Jihoafrické republice každý rok uletí cestou na zimoviště a zpět více než 20 000 km
  • jeden z nejmenších druhů ptáků žijících v Africe je čáp simbil, jeho peří je leskle černé s bílou náprsenkou
Daman
  • damani jsou malí savci vyskytující se v Africe a na Blízkém východě
  • jsou velcí asi jako kočka, dosahují délky 30–70 cm a váží kolem 2–5 kg
  • mají krátký ocas, ale i končetiny, na předních končetinách mají 4 prsty, na zadních 3
  • do kopýtek se damanům vylučuje lepkavý sekret, který jim umožňuje snadno šplhat po skalách
  • neustále jim dorůstají horní řezáky, a tak mají jakési kly
  • pro zahřátí se rádi vyhřívají na slunci nebo se k sobě navzájem tulí
Gepard
  • jedná se o nejrychlejší suchozemské zvíře, může běžet rychlostí až 100 km/h
  • gepard je jedním z nejhbitějších savců v přírodě
  • slovo gepard pochází z italské složeniny dvou slov gatto (kocour) a pardo (pardál či levhart)
  • gepard může vážit až 72 kg a měřit na výšku až 94 cm
  • má dlouhé končetiny i ocas, svou kořist štve, v mnohém tak spíše než kočkovitou šelmu připomíná šelmu psovitou
  • oblíbenou potravou gepardů jsou antilopy či gazely
Gorila
  • po šimpanzích jsou gorily nejbližší příbuzní člověka
  • gorily jsou býložravé, a tak mezi jejich oblíbené pochoutky patří ovoce, výhonky nebo byliny
  • jedná se o velmi inteligentní zvíře, gorila v zajetí jménem Koko se dokonce naučila část znakového jazyka
  • gorily se dělí na dva druhy – gorila východní (horská) a gorila západní (nížinná), oba druhy jsou ohrožené
  • stejně jako člověk má každá gorila jedinečné otisky prstů
Hroch
  • druhé největší a nejtěžší zvíře celé Afriky, váží průměrně 3 tuny, samec měří až 360 cm
  • hroši spí až 18 hodin denně
  • starořecký název Hippopotamos doslova znamená „říční kůň“
  • v Africe má každoročně na svědomí více obětí než lvi, sloni krokodýli či buvoli dohromady
  • do rozevřené tlamy hrocha by se vešlo i stojící dítě
  • pod vodou dokáže vydržet bez nadechnutí i 5 minut
Chameleon
  • dokáže měnit svou barvu do 3 sekund, a to podle emocí
  • oči jsou na bocích hlavy ukryty ve dvojitých víčkách, přičemž oko a víčko jsou srostlé
  • vyznačuje se enormní pohyblivostí očí - aniž by musel pohnout tělem, dokáže se na objekt dívat z různých úhlů
  • jazyk často přesahuje délku celého těla samotného chameleona
  • ocas je přibližně stejně dlouhý jako tělo
  • při namlouvání se začne vybarvovat a ukazovat svoji krásnou kresbu
Impala
  • jedná se o středně velkou africkou antilopu
  • zbarvení impal je převážně rudohnědé, na bocích světle hnědé a na břiše světlé, přičemž na hlavě se od nosu k čelu a mezi ušima táhne černý pruh, dva černé pruhy má také na hýždích
  • běhají rychlostí až 90 km/h
  • dokáže skočit do dálky až 10 m a přeskočit plot o výšce až 2,5 m
  • uši má úzké a zašpičatělé
Ježek ušatý
  • charakteristickým znakem jsou výrazné ušní boltce
  • dlouhé uši vyzařují teplo a umožňují mu tak žít dlouho v suchém prostředí
  • při nepřízni vydrží dlouho hladovět a při dlouhodobých vedrech upadá do tzv. letního spánku
  • nemá rád sluníčko, a tak se mu vyhýbá
  • jedná se o hmyzožravce s noční aktivitou
  • v přírodě obvykle nežijí déle než 1-2 roky, v zajetí se však dožívají 6-10 let věku
Kobra
  • dorůstá délky téměř 2 m, kobra královská až 5,7 metru
  • v Africe žijí tzv. plivající kobry, které svůj jed dokáží plivnout více než 2 m daleko a málokdy mine cíl – cílem jedu jsou oči
  • kobra egyptská patří k největším kobrám Afriky, měří až 3 m
  • cvičené kobry mají odstraněné zuby, čímž se tzv. neplivající kobry stanou nejedovatými
  • kobry jsou hluché, a tak had pouze sleduje pohyby hudebního nástroje a zaříkávače hadů, nikoliv hudbu z flétny
  • v podobě kobry byla uctívána staroegyptská bohyně Vadžet
Komba
  • malí primáti se zvlněnou tlustou kůží
  • mají velké oči, což jim umožňuje dobré noční vidění
  • uši mají čtyři části, ty mohou jednotlivě ohýbat, což jim pomáhá při nočním lovu hmyzu
  • jsou to všežravci
  • v rovnováze jim pomáhá dlouhý ocas a silné zadní končetiny
  • komby žijí skrytým nočním životem ve větvích stromů a keřů
Krokodýl
  • vodní plaz žijící v tropických oblastech Afriky, Asie, Ameriky i Austrálie
  • největší plaz na světě
  • i přesto, že tělo mají krokodýli ponořené, oči se nacházejí na svrchní straně hlavy, a tak stále mohou sledovat okolní dění
  • největším známým druhem krokodýla je krokodýl mořský dosahující délky přes 7 metrů a hmotnosti kolem 1 tuny
  • krokodýl má nejsilnější čelist ze všech zvířat – dokáží vyvinout sílu až 16 000 newtonů (člověk pouhých 600 newtonů)
  • zajímavostí je, že krokodýli jsou blíže příbuzní ptákům než jiným plazům
Lev
  • lev je druhá největší kočkovitá šelma
  • má velice dobrý zrak, který mu pomáhá při lovu ve tmě
  • váží průměrně asi 180 kg, lvice dosahují hmotnosti 90–165 kg
  • řev lva může být slyšet až do vzdálenosti 8 kilometrů
  • lev tráví hodně času odpočinkem, přibližně 20 hodin denně prolenoší
  • nejoblíbenější kořistí lva jsou savci středních a velkých rozměrů jako zebry nebo gazely
Lachtan
  • lachtan plave v hloubce až 200 m a při potápění se mu uzavřou nozdry a boltce
  • je schopen zadržet dech až na půl hodiny
  • starší označení některých druhů lachtanů je lvoun
  • dospělý samec může vážit až 350 kg
  • je velmi hravý
  • na souši se cítí ohrožený, a tak může být nebezpečný, kdežto ve vodě je velmi přátelský a často doprovází potápěče
Levhart
  • levhart je často nazýván jako leopard, panter, panther nebo pardál
  • nejspíše se levharti vyvinuli v Africe asi před 3–4 miliony let, odkud se rozšířili do Asie a Evropy
  • má velkou sílu, a tak dokáže šplhat – v korunách stromů si ukrývá své kořisti
  • je to především noční živočich, ale může být aktivní i kdykoliv během dne
  • hmotnost samců se pohybuje od 17 kg až po více než 90 kg
  • jedná se výhradně o masožravce, je schopen za celý den sníst až 1/4 své váhy
Marabu
  • jedná se o velkého čápa, dosahuje výšky nad 150 cm a váží okolo 9 kg
  • rozpětí jeho křídel je okolo 3 m
  • dokáže téměř celou hlavu i s krkem skrýt pod své peří
  • nejedná se o příliš vzhledného ptáka, vyznačuje se holou hlavou i krkem, avšak díky tomu si na těchto místech nezašpiní peří při pojídání mršin jako jiní ptáci
  • naráz dokáže spolknout až 1 kg masa
  • dokáže vystoupat až do výšky 4500 m
Nosorožec
  • může dosahovat váhy až 3 tuny
  • nosorožec tuponosý je po slonovi druhým největším suchozemským savcem
  • rohy má nosorožec tvořeny z keratinu, ze stejné hmoty jako lidské vlasy či nehty
  • je krátkozraký
  • orientuje se převážně za pomoci sluchu a čichu
  • jedná se o kriticky ohrožený druh, odhaduje se, že 90 % nosorožců je zabito pytláky
Opice
  • na světě žije spousta druhů opic, v Africe nalezneme například paviány a kočkodany
  • paviáni jsou snadno rozpoznatelní svou silnou a protaženou čelistí
  • paviáni jsou hustě osrstění, srst pokrývá celé tělo kromě obličeje a sedacích hrbolů, které jim umožňují sedět i na tenkých větvích
  • své nepřátele paviáni zastrašují zíváním, odhalují tak svoje dlouhé a ostré špičáky
  • ve starém Egyptě byl pavián považován za posvátné zvíře
  • paviáni se často perou, není neobvyklé, že si za rukojmí při bojích vybírají svá mláďata a používají je jako živé štíty
Prase
  • dorůstá délky až 1,7 m, ocas měří až 50 cm
  • prase savanové má velmi dlouhé a zahnuté tesáky, které mohou být dlouhé až 60 cm
  • po stranách hlavy nalezneme dva páry výrůstků, které připomínají bradavice – tyto výrůstky tlumí nárazy při soubojích kanců
  • na hřbetě má prase dlouhou hřívu
  • ocas má tenký, ale dlouhý, často je vztyčen vzhůru
  • takové africké prase můžete znát z animovaného filmu Lví král, pohádkové prase se jmenuje Pumba
Řeky v Africe
  • s 6 671 km je Nil nejdelší řekou Afriky (po Amazonce je to druhá nejdelší řeka na světě)
  • největším africkým tokem co do rozlohy povodí je řeka Kongo
  • delta řeky Okavango byla v roce 2014 zařazena na seznam světového přírodního dědictví UNESCO
  • řeka Kongo je nejhlubší řekou Afriky (dosahuje hloubky až 230 metrů)
  • v Africe se nacházejí také koryta řek, které jsou velkou část roku vyschlé a až v období dešťů se zaplňují - takovým korytům se říká vádí
  • řeky mají pro Afričany velký význam, téměř každá řeka má svého boha
Slon
  • slon je největší suchozemský živočich, může dosahovat výšky až 4 metrů a hmotnosti okolo 6-7 tun
  • chlupy má pouze na ocasu, jeho šedivá kůže je bez srsti
  • na konci chobotu má dva citlivé prstíky, za pomoci kterých se sprchuje, pije či jí
  • kly rostou slonovi celý život
  • spořádá až 225 kg potravy denně
  • dožívá se až 90 let
  • téměř na celém světě je slon považován za symbol štěstí
Snovač
  • jedná se o drobného ptáka velikosti vrabce
  • denně jeden snovač spořádá cca 3 g zrní, sám však váží pouhých 20 g
  • snovači se vyznačují svými kulovitými hnízdy, ta jsou upletena z travin a listů
  • samička si samce vybírá dle hnízda, které samec sám buduje
  • velké kolonie snovačů dokáží budovat hnízdní sídliště s několika vchody a komůrkami
  • na světě snovačů poletuje až půl miliardy
Sup
  • jedná se o mrchožravce, dokáže sníst i zbytky zvířat, které jsou pro ostatní nestravitelná
  • dokáže spořádat až 1,5 kg masa najednou
  • supi se pohybují ve výšce až 10 km
  • široká křídla jsou uzpůsobena k plachtění, bez mávání křídel dokáží plachtit i několik hodin
  • rozpětí křídel má okolo 200 cm
  • sup se vyznačuje vynikajícím zrakem
Šimpanz
  • nejbližší žijící příbuzný člověka, se šimpanzi máme až z 96 % společné DNA
  • šimpanz je (stejně jako člověk) všežravec, nejraději ale konzumuje termity nebo mravence
  • dožívá se věku okolo 35 let, v zajetí se však dožívá i přes 50 let
  • je čtyřikrát silnější než člověk
  • šimpanz stojící před zrcadlem pozná, na rozdíl od většiny ostatních zvířat, že v odraze je on sám
  • buduje si hnízdo ve větvích, každý den nové
Termitiště
  • termiti neboli všekazi jsou švábi žijící v koloniích
  • vytvářejí si společně hnízda, kterým se říká termitiště
  • nadzemní termitiště mohou dosahovat výšky až 6 metrů, fungují jako klimatizace podzemního hnízda termitů
  • jsou budována z hlíny, vody a slin termitů
  • milion termitů zvládne za rok přemístit 400 kilogramů hlíny a několik tun vody
  • největší kolonie, která kdy byly zaznamenány, čítaly více než tři miliony termitů
Tarbík
  • malý hlodavec s dlouhým ocasem
  • kromě dlouhého ocasu má tarbík také prodloužené zadní nohy, díky kterým může skočit až 3 m
  • při skoku může prudce změnit směr, mate tím tak svoje nepřátele
  • přední nohy používá k uchopení své potravy
  • tarbíka potkáte spíše v noci, přes den je většinou pod zemí
  • nemusí takřka vůbec pít, většinu vody získává pouze z potravy
Ústřičník
  • ústřičník je velký jako holub, váží asi 0,5 kg
  • zbarven je do černobílé barvy, přičemž nohy a zobák má červenooranžový
  • živí se ústřicemi, slávkami, mlži
  • ústřičníci jsou dobrými letci, plavci a dokáží se i potápět
  • protože se pohybují především na skálách, často mají poraněné nohy
Velbloud
  • dosahuje výšky až 2,5 metru a délky až 3,5 metru
  • jedná se o přežvýkavce a býložravce
  • je to velmi vytrvalý běžec, dokáže běžet i 12 hodin v kuse, aniž by musel odpočívat
  • dokáže žít dlouho bez vody, ale když je žíznivý, dokáže vypít i 110 litrů vody za 10 minut
  • velbloudí trus se používá jako palivo
  • nedělá mu problém pobývat ve velkém horku (až 50°C), ani ve velké zimě (až - 20°C)
Welwitschie
  • welwitschie je pojmenovaná po svém objeviteli jménem Friedrich Welwitsch
  • má nejdelší listy ze všech rostlin na světě, nejdelší nalezené listy byly dlouhé více než 6 metrů a široké skoro 2 metry
  • roste pouze v poušti ve velmi nehostinných podmínkách
  • vodu získává jen z ranní mlhy
  • nejstarší welwitschie je stará 2000 let
  • rostlina je velmi nevzhledná, z dálky vypadá jako hromada odpadků
Zebra
  • zebry jsou podobné oslům a koním, avšak oproti koním mají kratší nohy a větší hlavu
  • za potravou migruje až 1 100 km
  • pruhy zebře pomáhají v regulaci tělesné teploty
  • svoji náladu dává zebra najevo postavením uší – pokud má zebra dobrou náladu, uši má vzpřímené, pokud je rozzlobená, dává uši dozadu
  • zebra dokáže své uši otáček za zvukem tak, aniž by musela hýbat celým tělem
  • v některých částech Afriky je považována za symbol krásy
  • na Havaji žije zvláštní druh zebry se zlatými pruhy
Žirafa
  • jedná se o nejvyššího suchozemského živočicha na světě
  • žirafí samec může být vysoký až 5,5 m
  • jazyk má dlouhý až 50 cm
  • většinu dne stráví jedením, sní až 35 kg potravy denně
  • má stejný počet krčních obratlů jako člověk (7), obratle žiraf jsou však znatelně větší
  • žirafě stačí 5 až 30 minut spánku denně

Fotogalerie