15. 12. 2017

Karamely


Budeš potřebovat:
150 ml smetany
450 g (třtinového) cukru
115 g másla
1 plechovku salka


1.

V hrnci nebo rendlíku smíchej všechny přísady a za stálého míchání je přiveď k varu. Pak sniž teplotu a nech směs asi 10 minut vařit. Nezapomeň míchat, aby se hmota nepřipálila. Dej si pozor, aby ses neopařila, směs je hrozně horká.


2.

Sundej hrnec ze sporáku a míchej, dokud směs nezačne tuhnout. Pak ji vlij do formy vyložené pečicím papírem (ideální je čtvercová, ale je to úplně jedno). Já použila alobal, ale ukázalo se, že to není ideální – musela jsem ho pak sloupávat :-).


3.

Karamely nech úplně vychladnout a nakrájej je na kousky. Pokud je chceš někomu dát jako dárek, zabal je do celofánu a převaž provázkem.